Close

Az ember és neandervölgyi rokona 10000 évvel korábban találkozott

A Texas A&M Egyetem és a University of California Berkeley közös kutatásaAz egyik legrégebbi eredetűként számon tartott európai emberi DNS vizsgálata kimutatta, hogy a neandervölgyi és a modern ember keveredése sokkal korábban történt mint azt mindeddig gondolták – körülbelül 54000 évvel ezelőtt. A tanulmány azt is bemutatja, hogy a modern európai és a kelet-ázsiai populációk mintegy 36000 évvel ezelőtt jöttek létre. A Kostenski 14 elnevezésű, teljes génállományt tartalmazó lelet elárulja, hogy a génállomány tulajdonosa 36000 évvel ezelőtt élt Kostenskiben, Oroszország keleti részén. Arról is tanúskodik, hogy az emberi faj Afrikából szivárgott be Eurázsiába, és ezt követően hamarosan legalább három populáció jött létre. Leszármazottaikból fejlődtek ki a nem afrikai emberfajták. 
A gyakori klimaváltozások ellenére e csoportok egyike – a paleolit európaiak – keveredett az elmúlt 8000 év során közép-keletről érkező földművelőkkel. „Amit a Kostenski lelet és egyéb génvizsgálatok alapján állíthatunk az az, hogy az elmúlt 30000 évben egyetlen metapopuláció létezett Európában” állítja Elke Willerslev a Koppenhágai Egyetem kutatója. A paleolit-kori vadászó és gyűjtögető csoportok feloszlottak, keveredtek, szaporodtak, vándoroltak és változtak, de kimutathatóak a közös őshöz tartozás nyomai.
A Science folyóirat közleménye szerint lényeges megállapításokat tehetünk minden szinten, állítja Ted Goebel a Center for the Study of First Americans kutatója a Texas A&M Egyetemen. „Először is tudjuk, hogy a fő európai populáció már helyben élt 36000 évvel ezelőtt is, miközben a későbbi bevándorlás Európába nem volt jelentős. Másodszor tudjuk, hogy az európai és a kelet-ázsiai populáció szétválása ez időben történt, tehát az afrikai származású modern ember, két igen különböző utat bejárva,  azonos időben hódította meg ezt a két régiót. Végül, harmadszor, további bizonyítékot szereztünk arra, hogy a korai európaiak és a neandervölgyiek összekeveredtek. Megállapításaink azt mutatják, hogy a két faj keveredése körülbelül 60000 évvel ezelőtt történt, 10000 évvel előbb, mint azt eddig hittük. A megállapításaink azt mutatják, hogy a keveredés akkor történhetett, amikor a modern ember elhagyta Afrikát, valószínűleg, amikor először elérte a Közel-Keletet, nem pedig akkor, amikor Európába ért.” 
A jelen megállapítások alátámasztják Goebel 20 évvel ezelőtti doktori disszertációjában ismertetett elméletet. A modern ember 50000 – 60000 évvel ezelőtt hagyta el Afrikát, majd a Közel-Keletről két irányba terjedt tovább, egy részük északra és nyugatra Európa felé, más részük északra és keletre Közép-Ázsia és Szibéria felé. „Végül is így jött létre az amerikai őslakosság DNS-e” – mondja Goebel. „E jégkorszaki génállományokat vizsgálva, ahogyan azt kollégáim a Koppenhágai Egyetemen a Kostenski 14-es mintával is teszik, újrafogalmazzuk fajunk eredetének és elterjedésének történetét a Földön – lépésenként, úgy ahogy korai őseink haladtak és felfedezték világunk változatos régióit.” 
Forrás: Texas A&M Egyetem

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top