Close

Kína legnagyobb sósvizű tava tovább nőtt

A Csinghaj-Tibet fennsík (háttérben a Csinghaj-tó). Fotó: chinafolio.com

Több mint 9 négyzetkilométerrel lett nagyobb az elmúlt egy évben Kína legnagyobb sósvizű tava, a Csinghaj-tó, mely tíz éve folyamatosan egyre nagyobb lesz – jelentette helyi forrásból kedden a Hszinhua hírügynökség.

A szakemberek szerint a jelenség mögött elsősorban a csapadékmennyiség és a hőmérséklet emelkedése áll. Az északnyugat-kínai tó felszíne a legutóbbi mérések alkalmával 4389 négyzetméter volt – közölte Liu Pao-kang, a csinghaji meteorológiai intézet munkatársa.
Emlékeztetett rá, hogy a tél tavaly viszonylag csapadékos és az átlagnál enyhébb volt, ezért az olvadt hó vizéből több folyt le a Csinghaj-tóba.
Tavaly júliusban a nyárközepi műholdas felmérést követően arról számoltak be a szakértők, hogy négy év alatt 124 négyzetkilométernyi területtel bővült a tó vize. A területét folytonosan változtató állóvíz rekordját 1974-ben mérték, amikor meghaladta a 4477 négyzetkilométert.

A tónak fontos szerepet tulajdonítanak a Csinghaj-Tibet fennsík ökológiai biztonsága szempontjából. Fogyása az 1950-es évektől volt megfigyelhető, majd az éghajlatváltozásnak és emberi beavatkozásoknak, így például a homokot megkötő füvesítéseknek, valamint a szélfogó erdősítéseknek köszönhetően 2005-től kezdődően megfordult a folyamat.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top