Close

Megnyílt az V. Tudományfesztivál a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében

Interaktív foglalkozásokkal, kísérletekkel és környezettudatos fejlesztések bemutatóival várja az érdeklődőketszerdán megnyílt V. Tudományfesztivál a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében, Budapesten.V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a megnyitón hangsúlyozta, a környezetért viselt felelősség nem osztható fel vagy hárítható át másra, mindenki tartozik vele.
"A Föld nevű hajón nincsenek utasok, mindenki a legénységhez tartozik" – fogalmazott. A Múzeumkertet megtöltő gyerekcsoportokra utalva hozzátette: nem csupán a szél, a nap vagy a víz tekinthető megújuló energiaforrásnak, hanem a gyermeki elme kíváncsisága, kreativitása is.
 
Hasonlóan vélekedett Bácskai János, Ferencváros polgármestere is, aki köszöntőjében hangsúlyozta, a természet mindig választ ad, csak megfelelően kell feltenni a kérdéseinket. "Erre kell megtanítanunk magunkat és gyermekeinket is, ezért is fontos a Tudományfesztivál" – tette hozzá.A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Természettudományi Kutatóközpontjának standjánál többek között az agy és számítógép vezeték nélküli kapcsolatát lehetővé tévő technológiát mutatnak be. A számítógép a mért agyhullámok változásai alapján dallamot állít össze, de lehetőség van annak kipróbálására is, hogy milyen, amikor gondolattal lehet irányítani egy számítógépes animáció főszereplőjét.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat sátránál minden nap felbocsátanak két ballonos rádiószondát, amely az időjárás előrejelzéshez nélkülözhetetlen adatokat, így a hőmérsékletre, szélirányra és szélerősségre, légnyomásra és nedvességre vonatkozó információkat gyűjt a légkörben.
A Magyar Csillagászat Egyesület standjánál a Nap megfigyelésére alkalmas távcsöveket lehet kipróbálni, és bemutatják a különböző napórák működésének elveit is. Emellett az egyesület munkatársai tanácsadással várnak mindenkit, akinek csillagászati távcsövek beszerzésével és használatával kapcsolatos segítségre van szüksége.

 

A Pécsi Tudomány Egyetem Műszaki és Informatikai Karának standjánál a látogatók megtekinthetnek működés közben egy sűrített levegővel hajtott háromkerekű járművet, egy drónt, és kipróbálhatnak egy szemmozgást érzékelő szoftvert is.
A megnyitón a Magyar Nemzeti Bank nevében emlékérméket nyújtottak át a fesztivál szerevezésében kulcsszerepet játszó embereknek. Elismerést kapott V. Németh Zsolt, Rácz András környezetés természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Bácskai János, Sánta Péterné, Józsefváros alpolgármestere, Bán Tamás, a Budapesti Városigazgatóság elnök-vezérigazgatója, Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója, valamint Zárug Péter Farkas, a fesztivál igazgatója.

 

A hagyományosan a Föld napjához kapcsolódó fesztivál szerdán és csütörtökön látogatható, a további programok között kézműves foglalkozások, szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő játékok, gokart bemutató, valamint szerda este 8 órakor fényfestés is szerepel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top