Close

A gyilkos bálnák delfinül tanulnak

Forrás: news.discovery.com

A gyilkos bálnák okosak, ahogyan azt eddig is tudtuk. Most egy új kutatási eredmény miatt az „ijesztően okosak” kategóriába sorolhatjuk be őket, képesek ugyanis megtanulni más fajok nyelvét.

Azok a kardszárnyú delfinek, más néven orkák (vagy (helytelenül) gyilkos bálnák) amelyek palackorrú delfinek között nevelkedtek, hasonló hangokat kezdtek kiadni, mint a delfinek, több csattogással és több-kevesebb hívással, a San Diegó-i Egyetem végzett hallgatójának Whitney Mussernek és a Hubbs-SeaWorld Kutatóintézet tudományos főmunkatársának, Dr. Ann Bowles-nek a tanulmánya szerint, amelyet a Journal of the Acoustical Society of America című tudományos folyóiratban publikáltak.
Jelenti ez azt, hogy a gyilkos bálnáknak van olyan nyelve amelyet mi is megérthetünk? Köztudott, hogy a kardszárnyú delfinek úgynevezett dialektusokban (nyelvváltozatokban) kommunikálnak, összetett kiejtésük, hangjelzésük magába foglal csattogásokat, sípolásokat és erős pulzáló hívásokat. És azok a bálnák, akik együtt élnek, ugyanazokat a hangokat használják a kommunikációra – olvasható a közleményben.
„Tartotta magát egy elképzelés egy ideje, hogy a gyilkos bálnák megtanulják a nyelvváltozatukat, de ez nem volt elég ahhoz, hogy kijelentsük, hogy mindannyiuknak saját dialektusuk van, így tehát ezért tanulnak. Ehhez szükség volt néhány kísérleti bizonyítékra, hogy kimondhassuk, hogy mennyire tanulnak jól, és milyen környezet segíti elő a tanulást” – mondja Bowles.
Denevérek, bizonyos madárfajok és cetek (ahova a bálnák és a delfinek tartoznak) is rendelkeznek hangimitáló tanulási képességgel. A kutatók elég sokat tudnak az énekesmadarakról, mivel kis méretük megkönnyíti, hogy tanulmányozzák agyukat és idegpályáikat, a cikk szerint.
De érthető módon, a cetek puszta mérete megnehezíti, hogy tanulmányozzák hangképzésüket és tanulásukat. És mióta nagyon sok bálnát fenyeget lakóhelyének elvesztése, a globális felmelegedés és az emberi beavatkozások, mint a kereskedelmi halászat, még fontosabb, mint bármikor, hogy kiderítsünk róluk még többet, a tanulmány szerint.
„Fontos, hogy megértsük, hogy hogyan tesznek szert [a hangmintáikra], és életük során milyen mértékben tudnak változtatni rajtuk, mert számos populációjuk hanyatlik jelenleg” mondja Bowles. „És ahova a gyilkos bálnák mennek, hihetjük, hogy más kisebb bálnafajok is velük tartanak – ez [már] egy tágabb összefüggés.

news.discovery.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top