Close

Elhunyt Jolesz Ferenc idegsebész, radiológus, az MTA külső tagja

2014. december 31-én, 68 éves korában elhunyt Jolesz Ferenc, a Harvard Egyetem radiológus professzora. A tudós az elsők között használta fel a mágneses magrezonanciás képalkotást műtétek során. Számos képalkotás-vezérelt terápiás eljárás kidolgozása is fűződik a nevéhez.
 
Jolesz Ferenc 1946-ban született Budapesten. A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1971-ben, majd a Testnevelési Főiskola Élettani Tanszékén dolgozott Frenkl Róbert munkatársaként (1971-1975). Ezt követően az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetben tevékenykedett idegsebész gyakornokként.
 
     1979-ben került tudományos ösztöndíjasként Bostonba a Massachusetts General Hospital és Boston Orvosbiológiai Kutatóintézetbe. Ösztöndíjának lejárta után a Harvard Medical School Élettani Tanszékének tudományos munkatársa volt (1980-1982). Ezután a Brigham and Women's Hospital Neuroradiológiai Tanszékének klinikai munkatársa, majd 1998-tól 2014-ig a B. Leonard Holman professzori szék tulajdonosa volt. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, számos vezető beosztást töltött be, ezek közül a legjelentősebb a Képi Vezérelt Terápia Programok igazgatói posztja a Brigham and Women's Hospital Radiológiai Tanszékén (1993-2014), valamint 2001 és 2014 között a Harvard Medical School Képalkotó Centrumának igazgatósága.
 
     Nagyon szoros kapcsolatot ápolt hazája orvosaival és intézményeivel. Sok magyar radiológus tanult és dolgozott ösztöndíjasként intézetében, a Harvard Egyetem Radiológiai Tanszékén. Számos idegsebésznek, neuroradiológusnak, fizikusnak, informatikusnak és mérnöknek segített amerikai ösztöndíjak elnyerésében.
 
     Személyét a tudomány és a kutatás iránti elkötelezettség, az állandó megújulás és az önzetlen segítőkészség jellemezte. Briliáns logikája és humora minden vele kapcsolatba kerülő beteget és orvoskollégát lenyűgözött. Munkássága, tevékenysége hosszú évekre meghatározta a digitális képalkotás operatív felhasználásnak fő irányait.
 
     Munkásságát számtalan nemzetközi és magyar kitüntetéssel, egyebek között Szent-Györgyi Albert-díjjal ismerték el.
 
 
mta.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top