Close

Téli kalandozások Nemzeti Parkjainkban

Január végén ismét indul a Vidékjáró tematikus napok. Ennek keretében elsőként hazánk Nemzeti Parkjai várják az érdeklődőket.

Január 31-én és február 7-én a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat csaknem húsz túraajánlatot kínál a természetkedvelőknek. Lesz Transz-bükki átkelés, Téli túra a Zemplénben, Telelő madarak megfigyelése a Dinnyési-fertőn, Hajnalmadár túra, Nyomunkban a hiúz vagy éppen Hortobágyi sasles.
A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcát ismerhetjük meg. Az erdei túrázók megtapasztalhatják a természet igazi csendjét, a téli erdők és rétek varázsát. Ilyenkor, amikor a túrázók száma kevesebb, az erdők, mezők és a vízpartok lakói is bátrabban előjönnek rejtekhelyükről. A természetvédelmi szakemberek ezeken a napokon olyan fokozottan védett területekre is elkalauzolnak minket, ahova más időszakban – az élővilág nyugalmának megőrzése érdekében – nem juthatunk el.
A Magyar Nemzeti Parkok színes ajánlataikkal mind a növény- és állatvilág, mind a magyar tájak szerelmeseinek igyekeznek a kedvében járni.
A madárvilág kedvelőinek különösen ajánlható a zempléni túra, ahol a harkályfélék megannyi képviselője mellett a védett uráli bagollyal is találkozhatnak, vagy a hajnalmadár túra, amelyen a Bél-kő szikláin lehet megfigyelni e különös szépségű énekesmadarat, valamint a Dinnyési-fertőn vagy a biharugrai halastavakon telelő madarak megfigyelésére szervezett túrák. A vállalkozó szelleműek a Magas-Börzsöny eldugott zugaiban indulhatnak a rejtett életmódot élő hiúz nyomába.
A szársomlyói kikerics túra különlegessége, hogy hazánk területén egyedül itt él a fokozottan védett magyar kikerics, így kivételes alkalom nyílik e kiemelt növénytani értékünk megtekintésére. A cégénydányádi kastélyparkban szervezett túrán a téltemető virágzó egyedeinek megfigyelésére mutatkozik jó esély, de az angol tájképi kert téli pompája önmagában is megér egy kis kirándulást.
A „Téli túrák nemzeti parkjainkban” programsorozat részletes programja a www.magyarnemzetiparkok.hu/events/event/teli-turak-nemzeti-parkjainkban/ oldalon, valamint a www.facebook.com/MagyarNemzetiParkok webfelületen található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top