Close

Az RMDSZ kilép a román kormányból

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:  
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kilép a román kormányból – döntötte el csütörtökön Kolozsváron a szövetség állandó tanácsa (SZÁT).


Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a SZÁT határozata javaslat értékű. A kilépésről a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozza meg a végső döntést, amelyet december 13-ára hívnak össze Marosvásárhelyre. Az elnök hozzátette, a döntés azt tükrözi, hogy az RMDSZ vezetői a romániai elnökválasztás második fordulójában leadott magyar szavazatokból megértették a magyar választók hangját. Megjegyezte, hogy a magyar választók mintegy 80 százaléka Klaus Iohannist (a Viktor Ponta szociáldemokrata miniszerelnökkel szemben induló jobboldali elnökjelöltet) támogatta.
„Megértettük az üzenetet, jobban oda kell fordulnunk a magyar választókhoz” – jelentette ki Kelemen Hunor, megjegyezve, hogy a politikusok akkor is hibáznak, ha figyelmen kívül hagyják a választók üzeneteit, de akkor is, ha mindig a választók elvárásához igazodnak. Hozzátette, a kormánynak az RMDSZ nélkül is megvan a többsége a parlamentben, így az RMDSZ döntése nem befolyásolja a kormányzati stabilitást.
„Nem akarunk kormányt buktatni” – jelentette ki az elnök.
Az RMDSZ a februári kormányválság után lett tagja a harmadik Ponta-kormánynak, a Szociáldemokrata Párt koalíciós partnereként. Éppen hétfőn iktatták be hivatalába Hegedüs Csillát, a magyar párt által delegált új kulturális minisztert, miniszterelnök-helyettest.
Kelemen Hunor újságírói kérdésre csak elméleti lehetőségként vette számba, hogy az SZKT mégis a kormányon maradásról döntsön. Hozzátette, az elmúlt 25 évben nem történt meg, hogy a szövetség kisparlamentje megfordítsa a szűkebb vezető testületek döntését. Emlékeztetett, hogy a 34 tagú állandó tanácsban ellenszavazat nélkül, két tartózkodással hozták meg a kilépést javasoló döntést.
A folytatásra vonatkozó kérdésekre válaszolva Kelemen Hunor elmondta, a szövetség arra készül, hogy támogassa a parlamentben a Ponta-kormánynak azokat a döntéseit, amelyek az életszínvonal növekedéséhez, munkahelyek létrehozásához, gazdasági stabilitáshoz vezetnek. Emellett pedig meg szeretnék őrizni mindazokat a jogokat, amelyeket az elmúlt 25 évben a magyarok számára kivívtak. Azt is megjegyezte, készek párbeszédet folytatni valamennyi párttal.
Az elnök elmondta, nem tárgyaltak Klaus Iohannisszal, és a mögötte álló Nemzeti Liberális Párttal (PNL) egy új parlamenti többség kialakításáról.
A romániai elnökválasztás november 16-án tartott második fordulójában Klaus Iohannis győzött Victor Ponta kormányfővel szemben. Az RMDSZ a magyar választók belátására bízta annak az eldöntését, hogy kire szavaznak, de a kampányban közvetve Victor Pontát támogatta.

Szakértő: az RMDSZ nyomást akar gyakorolni a román kormányra

Azért léphet ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román kormányból, mert a párt vezetősége így akar nyomást gyakorolni a miniszterelnökre követelései teljesítéséért – mondta Pászkán Zsolt politikai elemző csütörtökön az MTI-nek.

Pászkán Zsolt, az EuroCom romániai sajtófigyelő igazgatója kiemelte: az RMDSZ arra hivatkozik, hogy nélküle is megvan a Ponta-kormány többsége.
Úgy vélte, a döntés hátterében az állhat, hogy az RMDSZ vezetősége egyrészt igyekszik időt nyerni a belső feszültségek közepette, másrészt pedig nyomást akar gyakorolni Victor Ponta miniszterelnökre, hogy tegyen határozottabb lépéseket a párt kérései teljesítésére, például a közösségi jogokkal kapcsolatban.
Az elemző szerint mindazonáltal még korai lenne kijelenteni, hogy az RMDSZ kilép a kormányból, inkább az a helytálló, hogy elmozdult a kilépés felé.
Pászkán Zsolt kijelentette: ha az RMDSZ ténylegesen kilép a kormányból, annak a parlamentben még így is kényelmes többsége lenne. Ugyanakkor ilyen helyzetben a román politikára jellemző, hogy hamar megindulnak az átszerveződések, az átállások, a törvényhozáson belüli erőviszonyok átalakulása felgyorsul – magyarázta. Hozzátette: kérdés, hogy a jelenlegi ellenzék valóban át akarja-e venni most a hatalmat.
Mint mondta, be lehetne nyújtani bizalmatlansági indítványt a kormánnyal szemben, bár a jelen állás alapján még az RMDSZ-szel együtt sem lenne meg az annak elfogadásához szükséges többség. Azonban Victor Ponta is úgy került először hatalomra, hogy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta az előző kormányt – emlékeztetett.

Erdélyi elemzők: az RMDSZ a magyarság által elutasított Pontától menekült

Erdélyi magyar elemzők szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azért lépett ki a kormányból, mert el akarta kerülni, hogy továbbra is a magyar közösségben rendkívül népszerűtlen Victor Ponta kormányfőhöz kötődjön.

Kiss Tamás szociológus, a romániai Kisebbségkutató Intézet kutatója az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, az RMDSZ állandó tanácsa az egyetlen lehetséges jó döntést hozta meg, amikor a kormányból való kilépést kezdeményezte.
„Klaus Iohannis jóval több magyar szavazatot kapott a romániai elnökválasztás második fordulójában, mint Kelemen Hunor az elsőben, és a szavazatok döntő hányada protesztszavazat volt a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD), Victor Ponta miniszterelnök és az általa megjelenített rendszer ellen. Kockázatos volt Pontával menni azon az úton, mert valószínű, hogy egy Klaus Iohannis–Victor Ponta konfrontáció veszi kezdetét, amiből Ponta nem jöhet ki jól. Mellette azok is erodálódnak, akik vele tartanak” – vélte Kiss Tamás.
A szociológus emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ 2012-ben is csak 5,1 százalékot ért el a parlamenti választásokon. Ha folytatódik erodálódása, könnyen a választási küszöb alatt találhatja magát. Úgy vélte, a döntés egy új irányba való elmozdulásnak lehet „a szükséges de nem elégséges első lépés”. 
„Az RMDSZ azt nyeri, hogy nem kell kiülnie Victor Ponta mellé az asztalhoz. Nem kell egy olyan miniszterelnökkel közösséget vállalnia, aki a magyar választók szemében a rossz megtestesítője” – jelentette ki Kiss Tamás. A veszteségek oldalán az elemző a kormányzati erőforrások várható beszűkülését említette. Szerinte az ellenzéki szerep a szövetség „karbantartására” lehet alkalmas. Ebben a helyzetben megerősödhet a szövetség autonomista hangja is, de a közpolitikák szintjén is előre léphet az RMDSZ.
Székely István Gergő politológus, a Kisebbségkutató Intézet elemzője szerint az RMDSZ azt mérte fel: többet veszítene a kormányon maradással, mint a kilépéssel. Azt szerette volna elkerülni, hogy két egymás utáni döntéssel váltsa ki a választói ellenérzését. Hozzátette: a szövetség ugyan a választók belátására bízta, kire szavaznak a romániai elnökválasztás második fordulójában, de elmondta, hogy Iohannist nem támogatja, „Pontát pedig mégis igen”.
Azt is a kilépés lehetséges okai közé sorolta, hogy a kormánynak minden bizonnyal megszorításokat tartalmazó költségvetést kell a parlament elé terjesztenie, mert 2015-ben kezdődik a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitel törlesztése.
„Lehetséges, hogy az RMDSZ úgy méri fel: csak most kezdődik el igazán a kormány népszerűségvesztése” – magyarázta a politológus.
Székely István Gergő ezzel együtt meglepőnek találta az RMDSZ döntését. Emlékeztetett arra, hogy a szövetség még soha nem hozott hasonló döntést. Arra figyelmeztetett, hogy még nem lehet tudni, teljesen ellenzékbe vonul-e az RMDSZ, vagy csak a minisztereit vonja vissza a kormányból, és megpróbál a hatalom közelében maradni.

***

A román szociáldemokraták folytatják a kormányzást, tavasszal lesz tisztújítás

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) folytatja a kormányzást, jövő tavasszal pedig rendkívüli tisztújító kongresszust hívnak össze – jelentette be Victor Ponta pártelnök, miniszterelnök csütörtökön, miután a PSD végrehajtó bizottsága megvitatta az elnökválasztás elvesztése után kialakult helyzetet.

Ponta közölte, nem érte meglepetésként, és tiszteletben tartja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ki akar lépni kormányából. Rámutatott, nem szakít meg minden együttműködést az RMDSZ-szel, mert „sok közös projektjük van”. A PSD körül szerveződött kormánykoalíciónak az RMDSZ támogatása nélkül is többsége van a parlamentben.
A kormányfő jelezte, a jövő évi költségvetés elfogadása után szeretné átalakítani a kormány szerkezetét, amelyben a Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök vezette Liberális Reform Párt is szerepet kap. A kormány szerkezetének átalakításáról csak a parlament dönthet, így ezáltal Ponta bizalmi szavazást kér az új kormánya számára.
Viktor Ponta a maratoni pártgyűlés utáni sajtóértekezleten kifejtette, hogy az elnökválasztásból – amelyen váratlanul alulmaradt a jobbközép jelöltjével, Klaus Iohanisszal szemben – le kell vonni a tanulságot. Úgy vélte, a PSD-t sokan kommunista és korrupt pártnak tartják, és ezt a közvélekedést nem lehet nyilatkozatokkal megváltoztatni: következetes tettekkel kell megcáfolni ezt az állítást.
Az elnökválasztáson vesztes pártelnök szerint a tavasszal megrendezendő pártkongresszuson egy új vezetőgárdát és egy új „projektet” kell választani a PSD élére, amely képes visszaszerezni a választók bizalmát.
A PSD végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén kizárt három tisztségviselőt a pártból, köztük Mircea Geoanát, a PSD korábbi elnökét, akiket azzal gyanúsítottak, hogy a párton belüli pozíciójuk erősítése érdekében áskálódtak.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top