Close

Rákkeltő anyagokat mutatott ki az e-cigarettában egy japán kutatás

Tokió – Rákkeltő anyagokat mutatott ki az elektromos cigaretta gőzében egy japán kutatás. Az ártalmas anyagok mennyisége igen változatos, akár tízszerese is lehet a hagyományos cigarettában található koncentrációnak.

A világon egyre népszerűbb elektromos eszköz úgy működik, hogy felmelegíti a speciális, nikotint tartalmazó vagy nikotinmentes folyadékot, a gőzét a fogyasztó beszívja, mintha cigarettázna, ám a papír és a dohány elégetéséből eredő füst nélkül.
A japán egészségügyi minisztérium megbízásából dolgozó kutatók egyebek mellett formaldehidet és acetaldehidet találtak egyes e-cigaretták gőzében – tudósított a The Daily Mail online kiadása.
A többek között szigetelő anyagokban, bútorok ragasztóiban található formaldehid sokkal nagyobb koncentrációban volt jelen mint a hagyományos cigarettafüstben.
„Egy bizonyos márkájú e-cigaretta gőzében több mint tízszer annyi formaldehidet találtunk, mint egy hagyományos cigaretta füstjében. Ennek szintje azonban a vizsgált öt márkánál és az egyes márkák tesztjei közben is változott” – mondta Kunugita Naoki, a kutatás vezetője, a japán Nemzeti Közegészségügyi Intézet kutatócsoportjának vezetője. Különösen akkor tűnt magasnak a káros anyagok mennyisége, ha a fűtőszál túlmelegedett – tette hozzá.
A kutatócsoport, amely a tanulmányt csütörtökön adta át a japán egészségügyi tárcának, öt meg nem nevezett márkájú e-cigaretta patronjait vizsgálta. A tesztekhez olyan gépet használtak, mely egy-egy patront alkalmanként 15 beszívással, tíz sorozatban próbált ki, köztük szüneteket tartottak.
Volt olyan márka, aminél a tíz alkalomból kilencszer volt a formaldehid szintje több mint tízszerese a hagyományos cigarettafüstnek. Egy másik márkánál is előfordult hasonlóan magas koncentráció, de nem ilyen gyakran.
Kunugita elmondta: kutatásuk alapján az e-cigaretta nem olyan ártalmatlan termék, ahogy sokan feltételezik. Sok más országhoz hasonlóan Japánban sem szabályozzák a nikotinmentes e-cigaretták használatát.
A nikotintartalmúakra az ország gyógyszertörvényei vonatkoznak, bár az interneten könnyen beszerezhetők. A minisztérium képviselője elmondta: az e-cigaretta egészen más, mint a hagyományos dohány, ezért a kormány tanulmányozza a lehetséges egészségügyi kockázatait, hogy dönthessen a szabályozásáról.
Augusztusban az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) arra szólította fel a kormányokat, hogy tiltsák meg az e-cigaretták kiskorúaknak való eladását. Arra is figyelmeztetett, hogy ezek az elektromos eszközök „komolyan veszélyeztetik” a fiatalokat és a megszületendő magzatokat.
Annak ellenére, hogy egyelőre kevés az elektromos cigaretta hatását vizsgáló tudományos eredmény, a WHO szerint elengedő bizonyíték gyűlt össze, hogy „figyelmeztessék a gyermekeket, a fiatalokat, a várandós és fogamzóképes korú nőket” arra, hogy a nikotin hosszú távon károsan hathat a magzati és fiatalkori agyfejlődésre. Az ENSZ egészségügyi testülete szerint az e-cigarettát ki kellene tiltani a középületekből. 

 
Az e-cigaretta támogatói azt mondják: az eszköz biztonságosabb alternatívája a hagyományos dohánynak, melynek mérgező vegyi anyagai rákot, szívbetegséget és agyvérzést okozhatnak. Ellenzői azzal érvelnek: az e-cigaretta csak néhány éve használatos, nem tudni még, hogyan hat az egészségre hosszú távon.
Az e-cigaretta gyors térhódításár jelzi, hogy november közepén a „vape”, vagyis az elektromos cigaretta párájának ki- és belégzése lett az év szava az oxfordi angol szótárban.
   
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top