Close

Margaret Thatcher volt tanácsadója állt ki Orbán Viktor mellett

A mai liberális demokráciák olyan intoleráns társadalmak, melyek nélkülözik a klasszikus liberalizmus lényegét, a szabadságot – állítja Anthony O’Hear. Margaret Thatcher egykori tanácsadója a hívők tiszteletét kéri számon a britközéletben, de szót veszteget Orbán Viktor illiberalizmusról mondott szavaira is. A Buckingham University filozófiaprofesszorával készült interjút a friss Heti Válaszban közöljük.

„A vallástalan emberek ma már odáig mennek, hogy kikérik maguknak a hit megjelenését a közszféra bármely területén. Eszerint hitbéli meggyőződésnek, legyen az keresztény vagy más felekezetű, nem szabad helyet adni például az orvosi gyakorlatban, azokat az önkéntes örökbefogadással foglalkozó ügynökségeket meg egyenesen be kellene zárni, amelyek tevékenységüket heteroszexuális párokra korlátozzák” – nyilatkozza a Heti Válasznak Anthony O’Hear. Az angol filozófus hozzáteszi: ma már a brit egyházi iskolákban is kötelező a hivatalosan elfogadott álláspont oktatása olyan érzékeny kérdésekben, mint például a homoszexuálisok jogai.
 
Margaret Thatcher egykori tanácsadója budapesti előadását annak felidézésével kezdte, mekkora felzúdulást okozott David Cameron kormányfő kijelentése, miszerint Nagy-Britannia keresztény ország. „Az egyre hangosabb szekularista lobbi felhördült a mondat hallatán. Negyven-ötven magát humanistának nevező értelmiségi levelet írt a kormányfőnek, melyben – bár elismerték a kereszténységnek a brit történelemben betöltött fontos szerepét – felhívták a figyelmét: egy multikulturális társadalomban az ilyen állítás kirekesztő” – mondta, majd így fogalmazott: „Sőt ha a szellemi élet, a média és a szórakoztatóipar világát tekintjük mérvadónak, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy Nagy-Britannia inkább keresztényellenes.”
O’Hear Orbán Viktor illiberalizmusról mondott szavairól szólva többek között azt mondta: „A mai liberális elit Európában és az Egyesült Államokban annyira eltávolodott a klasszikus libertárius eszméktől, hogy már-már kétséges, hogy az általuk fenntartott rendszerek liberálisnak nevezhetők-e.”
Forrás: http://valasz.hu/  
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top