Close

“Víz alatti Pompejit” tártak fel görög régészek

Athén – Elsüllyedt ókori települést, “víz alatti kis Pompejit” tártak fel az Égei-tengerben, Délosz északkeleti partjainál – jelentette be közleményben a görög kulturális minisztérium.

Az alig 2 méteres mélységben lévő romokat kezdetben elsüllyedt ókori kikötőnek vélték a szakemberek, ám a legújabb kutatások arról tanúskodnak, hogy fazekasműhely és egyéb építmények maradványaira bukkantak.
A búvárrégészek eddig 16 terrakotta edényt, továbbá egy égetőkemencét tártak fel. “Hasonló műhelyek kerültek napvilágra Pompejiben és Herculaneumban” – olvasható a Discovery News hírei között. A műhely előtt nagy kőtömbök sorakoznak, valószínűleg ott húzódott a parti védőgát. Több építmény romjait, falmaradványokat, leomlott oszlopokat is felfedeztek a tengerfenéken. 
Délosz A Kükládok szigetcsoport által alkotott kör közepén helyezkedik el Mükonosztól 2,5 kilométerre nyugatra. Szent helyként tartották számon, a görög mitológia szerint ez volt Apolló, a Napisten szülőhelye. 

Kultikus helyként és az égei-tengeri rabszolga-kereskedelem központjaként Délosz 700 éven keresztül, a Kr.e. 8. és a Kr.e. 1. század között élte virágkorát. Hanyatlása az után kezdődött, hogy VI. Mithridatész pontoszi király Kr.e. 88-ban lerohanta a szigetet és lemészárolta 20 ezer lakosát. Délosz a Kr.u. 5. században néptelenedett végleg el.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top