Close

IMF: lassú növekedés várható a világgazdaságban

Budapest – Lassú és törékeny növekedés várható a világgazdaságban idén és jövőre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek szerdán publikált, Globális kilátások és politikai kihívások című jelentése szerint.

 
A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport hét végi, brisbane-i találkozójához időzített jelentés szerint a valutaalap 2014-re 3,3 százalékos, 2015-ben 3,8 százalékos növekedésre számít világszerte. Az idei évre vonatkozó előrejelzését 0,4 százalékponttal csökkentette a szervezet a vártnál gyengébb első félévi világgazdasági növekedés miatt.
A szakértők szerint továbbra is jelentősek a növekedést fenyegető kockázatok: az egyre élesebb geopolitikai feszültségek és a pénzpiacok esetleges korrekciói, ideértve az amerikai monetáris politika szigorítását. Az eurózónában az alacsony infláció és a gyenge növekedés jelent kockázatot. Az olajárak folytatódó esése segíteni fogja a növekedést a valutaalap szakértői szerint. 
Az IMF jelentése szerint a fejlett gazdaságoknak folytatniuk kellene az alkalmazkodó jellegű monetáris politikát az alacsony infláció elleni küzdelemben. A túl korai monetáris szigorítás elkerülésének érdekében megfontolt makrogazdasági eszközökkel kell elérni a pénzügyi stabilitást.
A valutaalap azt javasolja az egész csoportnak, hogy a növekedést erősítő strukturális reformokra összpontosítsanak. Tartós folyó fizetésimérleg-többlet esetén a belső fogyasztás növelését vagy összetételének változtatását ajánlja a szervezet. Az eurózóna nagy részében további munkaerő-piaci és termelői szektort érintő reformok szükségesek. A válság által különösen sújtott eurózónához tartozó államoknál és a tartós folyó fizetésimérleg-hiánnyal küzdő gazdaságoknak olyan intézkedéseket javasol a valutaalap, amelyek erősítik a versenyképességet és féken tartják a béreket.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top