Close

A Belügy név szerint tudta, kik Radnóti gyilkosai

Abda — Szigorúan titkos nyomozást folytatott 1967 és 1977 között a Belügyminisztérium, hogy kiderítse, pontosan kik a felelősök Radnóti Miklós (1909-1944) 70 évvel ezelőtti haláláért – derült ki az állambiztonsági levéltár nyilvánosságra hozott dokumentumaiból.

 

Radnóti Miklós (Budapest, 1909. május 5. – Abda, 1944. november 9.) magyar költő, okleveles középiskolai tanár, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője. Eredeti neve: Glatter Miklós. Névváltozatai: Radnói, Radnóczi, Radnóti.
Az 1930-as években a Radnót falu nevét választotta, mivel Radnóton – Felvidéken, Gömör vármegyében – született a nagyapja. A falu neve ma Nemesradnót. Hivatalosan a Radnóczi név használatát engedélyezték. 1945 februárjában Gyarmati Fanni, Radnóti Miklós múzsája és felesége felhívta az akkori belügyminisztert, Erdei Ferencet, hogy közbenjárjon a névváltoztatás ügyében, hogy mire hazaér Radnóti, már az új nevét tudja használni, de nem ért haza, 1944. november 10-én A költővel tarkólövés végzett, mivel 1944 novemberében munkaszolgálatosként ő és 21 társa nem bírta tovább az erőltetett menetet. Hóhérai névtelen gyilkosokként kerültek be a köztudatba. 
Pedig a levéltárból előkerült dokumentumok alapján a vizsgálat négy bűnöst is megnevezett, valamennyien a munkaszolgálatosokat kísérték. Az érintettek szerepét azonban eltussolták, részben mert a gyilkossággal összefüggésbe hozott Bodor Sándort és Reszegi Istvánt MSZMP-tagként nem vehették nyilvántartásba, de Kunos Sándor és Malakuczi János is megúszta a vádemelést.
Parancsnokukat, Tálas Andrást a népbíróság ítélete alapján már 1947-ben kivégezték, bár nem Radnóti meggyilkolása miatt. Bodor pedig beismerő vallomást is tett.
– Azért ástuk mi és még Tálas is a sírgödröt, mert a munkaszolgálatosok ezt nem bírták, mi viszont siettünk. A munkaszolgálatosokat egyenként vittük a gödörhöz, ahol agyon lettek lőve. Ekkor kb. 20 munkaszolgálatost gyilkoltunk meg, majd a gödröt betemettük – vallotta a belügyi nyomozóknak.
 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top