Close

Másodfokon felmentették a l’aquilai földrengés téves előrejelzéséért felelősnek tartott tudósokat

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
Róma – A l’aquilai fellebbviteli bíróság hétfőn felmentette azt a hét földrengés- és katasztrófavédelmi-szakértőt, akit 2012-ben – a nemzetközi tudóstársadalmat megdöbbentve – első fokon hat évre ítéltek, mivel nem értesítették előre az abruzzói L’Aquila város lakosságát a 2009-es pusztító, több mint 300 halottat követelő földrengésről.

 
A felmentés az egykori olasz országos katasztrófa-előrejelzési bizottság hét tagját érinti, akiket gondatlanságból elkövetett gyilkossággal vádoltak. Közöttük van az olasz katasztrófavédelem egykori vezetője, valamint az olasz Országos Geofizikai és Vulkánkutató Intézet (Ingv) volt elnöke.
A vád szerint a bizottság nem tette meg a szükséges óvintézkedéseket a L’Aquilát és további 42 abruzzói települést 2009. április 6-án elpusztító földrengés előtt a lakosság védelmében. A szakértők mindig azzal védekeztek, hogy a földrengéseket nem lehet előre megjósolni. 

„A felmentés rémálomnak vet véget! A tudósok gyászolják az áldozatokat, de a tudományt nem lehet a természeti katasztrófákért megbüntetni. Nem a földrengés, hanem a nem földrengésbiztos épületek összeomlása okozta a tragédiát” – nyilatkozta a másodfokú ítélet után Enzo Boschi, az Ingv volt elnöke. 
A felmentést felháborodással fogadták az abruzzói földrengésben meghalt 309 áldozat családtagjai. „Szégyen! Szégyen!”- skandálták az ítélet nyilvánosságra hozatala után L’Aquila fellebbviteli bíróságánál.

A Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés 2009. április 6-án hajnali fél négykor kártyavárként döntötte össze L’Aquila történelmi városközpontját és a környező falvakat. Hatvanötezren veszítették el otthonukat. Mint később kiderült, a katasztrófa-előrejelzési bizottság a földrengés előtt néhány nappal összeült, mivel a mérési adatok nagy erejű földrengés közeledtére utaltak, de a szakértők azzal nyugtatták az előrezgések miatt aggódó lakosságot, hogy nem kell semmitől se tartaniuk. 
Egyedül Bernardo De Bernardinist, az olasz polgári védelem volt elnökhelyettesét ítélték el két év felfüggesztett börtönbüntetésre abban a párhuzamos perben, amelyet az áldozatok családtagjainak egy csoportja indított. De Bernardinist a tömegkatasztrófa tekintetében azonban szintén felmentették.
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top