Close

„Sündisznófejű” páncélozott dinoszaurusz a Góbi-sivatagból

Ottawa/Ulánbátor, 2014. október 29., szerda (MTI) – „Sündisznófejű” páncélozott dinoszaurusz maradványai kerültek elő a Góbi-sivatagból, a fosszíliákat kanadai és mongol paleontológusok írták le, akiknek tanulmánya a Linné Társaság folyóiratában, a Zoological Journal of the Linnenan Society legújabb számában látott napvilágot.

 
Az ősgyík a kréta földtörténeti időszak utolsó, campaniai korszakában, 75 millió évvel ezelőtt élt. Csaknem teljes épségben fennmaradt koponyája még 2000-ben került napvilágra, a leletet azonban, amelyet az ulánbátori őslénytani központban őriznek, csupán az idén írta le a Victoria Arbour, az Albertai Egyetem paleontológusa által irányított nemzetközi kutatócsoport – olvasható a PhysOrg hírportálon.
Az őslénytankutatók meghatározása szerint a nagytestű növényevő az Ankylosauria alrendágba tartozott. Mint a tanulmány szerzői megjegyzik, Alberta-tartományt kivéve a Góbi-sivatagban kerülnek elő legnagyobb számban páncélozott dinoszauruszok maradványai, a terület egykoron az ankylosaurusok valóságos paradicsoma volt. 
Az ankylosaurusok legjellegzetesebb sajátossága a bőrdudorok és a csontos páncélzat. A jelek szerint a most leírt dinoszaurusz sokkal „tüskésebb” volt, mint a Góbi-sivatagot egykoron bebarangoló fajtársai. Bumfordi koponyáján a szeme mögött szarukinövések és horgas csonttüskék sorakoztak, feje búbján pedig két szarv díszelgett. Külleme alapján a dinoszaurusz a mongol zaara (sündisznó) és az ógörög pelté (kis páncél) szavak ötvözetéből a Zaraapelta nomadis nevet kapta. (A nomadis a Nomadic Expeditions utazási irodára utal, amely számtalan paleontológiai expedíciót szervezett Mongóliába).
Victoria Arbour meggyőződése szerint a dinoszaurusz különleges fejdíszmintázata a párválasztásban játszhatott szerepet.
„A csontszövet növesztése és fenntartása drága ‘mulatság’ a szervezet számára, hiszen rengeteg tápanyagot és energiát emészt fel. Egy ilyen ‘beruházásnak’ pedig valamiképp meg kellett +térülnie+. Előfordulhat, hogy az ankylosaurusoknál a csontdudorok és a szarvak az önvédelmet szolgálták. Meglehet azonban, hogy mint a pávakakasoknál a díszes faroktollazat, a páncélozott dinoszauruszoknál a csontkinövések sokasága bizonyította a kiszemelt arának, hogy a legmegfelelőbb társról van szó” – fogalmazott Victoria Arbour.
    
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top