Close

Valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok

Budapest, 2014. október 20., hétfő (MTI) – Valóban hamuból készült italt ihattak a gladiátorok, ahogy azt az ókori források feljegyezték – derült ki egy most publikált régészeti kutatásból.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Bécsi Orvostudományi Egyetem és a Berni Egyetem kutatóinak közös projektje a mai Törökország területén fekvő ókori Epheszosz városának gladiátortemetőjében feltárt csontokat vizsgálta. Eredményeik igazolni látszanak azokat az ókori forrásokból származó feltevéseket, miszerint a gladiátorok nemcsak vegetáriánusok voltak, de egy bizonyos hamuból készült italt is fogyasztottak testük gyorsabb regenerálódása érdekében – olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon. 
A tudósok az 1993-ban feltárt több mint kétezer éves csontokat kémiai vizsgálatoknak vetették alá. Spektroszkópia segítségével a csontokban található stabil izotópok (szén, nitrogén, kén) számát, valamint a stroncium és kalcium arányát mérték. 
Ókori források több helyen is említést tesznek arról, hogy a gladiátorok bab- és gabonafélékből álló vegetáriánus diétán éltek. A korabeliek gyakran árpaevőként (hordearii) hivatkoztak az arénákban fellépő harcosokra. A mostani eredmények szerint a gladiátorok általában valóban vegetáriánusok voltak, azonban ez nem igen tér el a lakosság többi részének táplálkozási szokásaitól, akik többnyire szintén húsnélküli gabonaételeket ettek. 
A kutatók szerint azonban jelentős eltérés található a lakosság és a gladiátorok csontjai között abból a szempontból, hogy utóbbiaknál jóval magasabb stroncium arány mutatható ki. A tudósok szerint ez arra enged következtetni, hogy a gladiátorok jóval több ásványi anyagot vittek be szervezetükbe valamilyen stronciumban gazdag kalciumforrásból, mint egy átlagos római. Vagyis akár igaz is lehet az ókori források állítása, miszerint a gladiátorok hamufőzetet ittak. 
„A növényi hamut nyilvánvalóan azért fogyasztották, hogy erősítsék a testüket a fizikai erőkifejtések után és segítsék a csontok gyógyulását” – magyarázta a kutatást vezető Fabian Kanz, a Bécsi Orvostudományi Egyetem tudósa. A kalcium ugyanis nélkülözhetetlen a csontok épüléshez és regenerálódásához.
„A dolgok hasonlóak voltak akkor, mint most. Mi is magnéziumot és kalciumot eszünk fizikai megerőltetés után, például pezsgőtabletta formájában” – tette hozzá Kanz. 
Ahogy több más kultúra is, a rómaiak a növényi hamut gyógyszerként és fűszerként használták. Idősebb Plinius is ír arról, hogy a gladiátorok életében fontos szerepet játszott egy hamuból készült ital, amelyet a küzdelmek után szolgáltak fel a testi fájdalom csökkentésére.
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top