Close

Pulaski menet New Yorkban

A nagy sikerű Lengyel-Magyar Barátság napja kezdeményezés után a New York-i székhelyű Széchenyi István Társaság és a Délibáb tánccsoport egy újabb közös rendezvényen tett tanúbizonyságot a majd ezeréves lengyel-magyar barátság mellett. A 77 éve megrendezett Pulaski menet a Pulaski Kazimierz tábornokról elnevezett felvonulás, akit az amerikai könnyűlovasság atyjaként tisztelnek. Az idei év volt az első, amikor egy magyar csoport is csatlakozott a menethez. Lelkes csapatunk mottójának a több mint 900 éves lengyel-magyar barátság jegyében a „Magyarok a lengyelekkel" jelszót választottuk.

Érdekes és fontos apropója a rendezvénynek az a tény, hogy Pulaski Kazimierznek volt egy társa, a karcagi születésű Kováts Mihály akivel együtt képezték ki az amerikai huszár könnyűlovasságot. Mindketten az amerikai függetlenségi háborúban haltak meg 1779-ben.

Csatlakozva a menethez, nemcsak a lengyel-magyar kapcsolat szilárdsága mellett tettünk tanúbizonyságot,hanem ezzel mi magyarok Kováts Mihály ezredes emlékének is adóztunk.A Manhattan szívében, az 5-ös sugárúton, a 36-os utcától az 56-os utcáig tartott a felvonulás mintegy 20 ezer lengyel résztvevővel.A fehér-piros színekbe öltözött városban ezen a napon kedves színfolt volt a piros-fehér-zöld lobogó és a székely zászló is. Tapssal fogadta a közönség a kis magyar csapat megjelenését, amely az egész táv alatt magyar népdalokat énekelt, es a „lengyel-magyar két barát" rigmust skandálta lengyelül.

 

A tribün előtt a „Kossuth Lajos azt üzente” 1848-49-es szabadságharc által ihletett nótával tisztelegtünk a lengyel és a magyar nép közös szabadságharca előtt. (erdely.ma)

 

"Polak, Węgier, dwa bratanki / I do szabli, i do szklanki / Oba zuchy, oba żwawi / Niech im Pan Bóg błogosławi." ("Lengyel-magyar két barát / Együtt harcol s issza borát / Vitéz s bátor mindkettője / Áldás szálljon mindkettőre."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top