Close

Huszonegy éve megfagyott holttest került elő egy gleccseren Indiában

Újdelhi, 2014. október 17., péntek (MTI) – Egy 21 éve szakadékba zuhant indiai katona teljes épségben maradt holttestét találták meg az indiai Kasmírban, a vitatott hovatartozású Sziacsen-gleccseren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Indiai hírportálok pénteki jelentése szerint az 1993 februárjában, 30 évesen odaveszett katona tetemét vasárnap fedezték fel járőröző indiai katonák a világ legmagasabban fekvő „csataterén”, a legmagasabb pontján 5753 métert elérő, de legalacsonyabb pontján is 3620 méteres jégmezőn. 
Az NDTV hírportál úgy értesült, hogy a katona légi úton ledobott utánpótlást akart begyűjteni, amikor megcsúszott és egy szakadékba zuhant a gleccseren. Az örök fagy birodalmában, ahol akár mínusz 60 fokra is süllyedhet a hőmérséklet, holtteste nem indult oszlásnak. A katonát a családjától kapott, nála talált levél és egy orvosi igazolás alapján azonosították.
Tragikus módon a katona bátyja is ugyanezen a gleccseren halt meg járőrözés közben 1987-ben, őt egy lavina sodorta el. 
Ez év augusztusában egy 18 évvel korábban, 38 évesen eltűnt katona fagyott tetemét vetette ki magából a hómező; feltételezik, hogy annak idején ő is szakadékba zuhant a gleccseren.
A Sziacsen-gleccsert India és Pakisztán is saját felségterületének tartja, ezért mindkét fél sok katonát állomásoztat rajta. A világ legmagasabb harctereként emlegetett gleccseren a két atomhatalom több katonát veszített el lavinákban és más, időjárás okozta szerencsétlenségekben, mint harcokban – emlékeztet a dpa német hírügynökség.
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top