Close

Kutatás kezdődött II. Harold angol király földi maradványai után

Lonon, 2014. október 14., kedd (MTI) – Kutatások kezdődtek a walthami apátság területén olyan bizonyítékok után, amelyek alátámasztanák azt az elméletet, hogy II. Harold angol király túlélte az 1066-os hastingsi csatát.

Peter Burke amatőr történész, író bizonyosságot akar találni azon elméletére, miszerint az angol király felépült az 1066. október 14-én vívott csatában szerzett sérüléséből és még negyven évig élt. Burke megkérdőjelezi azokat a történelmi bizonyítékokat, amelyek szerint Haroldot Hódító Vilmos katonái megölték a csatában és a walthami apátság területén – ahol annak idején a sorsdöntő ütközet folyt – temették el.
A csatatörténeti társaság szerint Burke elmélete hamis.
Az amatőr történész feltételezése alátámasztására egy 12. századi dokumentumot, a Vita Haroldot idézi, amelyre a brit nemzeti könyvtárban bukkant, amikor a Promise című trilógiájához végzett kutatásokat. 
A Vita Harold egy fiatal papnövendéket idéz, aki egy idős Christian nevű zarándoknak adta fel az utolsó kenetet. A zarándok halálos ágyán azt állította, hogy ő II. Harold, az utolsó angolszász király – mondta Burke.
„A király Winchesterben rejtőzködött és egy mór apáca gyógyította meg. Megpróbált hadsereget toborozni Németországban, de ezt érdektelenség övezte, ezért egész életét utazással töltötte zarándokként” – magyarázta.
Az apátság földjének mélyét radarral pásztázzák át a hastingsi csata 948. évfordulóján. Burke erőfeszítéseit ugyanaz a geológiai társaság segíti, amely 2012-ben segítséget nyújtott III. Richárd király földi maradványainak megtalálásához egy leicesteri parkoló területén. 
Neil Clephane-Cameron, a csatatörténeti társaság egyik tagja szerint nem áll szilárd lábon az elmélet Harold túlélésről. „Mind a normann, mind az angolszász korabeli források szerint Harold életét vesztette a csatában” – hangsúlyozta.
A hastingsi csata a brit történelemben fordulópontot jelentett, a normannok ekkor hódították meg Angliát. Számos elbeszélés maradt fenn arról, miként esett el az utolsó angolszász uralkodó, az egyiket megörökítette az ütközet emlékére 1077-ben elkészült bayeux-i kárpit, amely 58 képen mutatja be Anglia meghódítását. Ennek tanúsága szerint egy nyíllal lőtték ki a király szemét, ez okozta halálát.
 
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top