Close

Nobel-díj – Bod Péter Ákos: elismert szakember kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Stockholm, Budapest, 2014. október 13., hétfő (MTI) – Jean Tirole személyében ismét egy elismert és széles körben tisztelt közgazdász kapta a közgazdasági Nobel-díjat – mondta Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető professzora, korábbi jegybankelnök az MTI-nek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A díjat a francia közgazdásznak a piaci erők elemzéséért ítélte oda a Svéd Királyi Akadémia hétfőn. Az indoklás szerint Jean Tirole „rávilágított, hogyan kell értelmezni és szabályozni olyan iparágakat, amelyekben csak néhány erős cég tevékenykedik”. Hozzátették, hogy Jean Tirole munkássága központi politikai kérdések megoldását segíti, egyebek között azt, hogyan kezeljék a kormányok a vállalategyesüléseket, a kartelleket, és hogyan szabályozzák a monopóliumokat. 
Bod Péter Ákos kiemelte: Jean Tirole a szervezetelmélet és a szabályozáselmélet terén fejtett ki komoly munkásságot, és elismerése illeszkedik abba a vonulatba, amelyet George Stigler (1982) vagy John Harsanyi (1994), majd később Auman és Schelling (2005) díjazása jelez. A játékelmélet, a szervezetelmélet, a piaci zavarok és hiányosságok vizsgálata, és az ezekre adandó szabályozási teendők mutatják ugyanis évtizedek óta a modern közgazdaságtan egyik erős szellemi irányzatát. 
Hozzátette: Jean Tirole kiemelkedő elméleti munkásságán túl talán a döntéshozók a piacgazdaság zavaraira irányuló kutatások fontosságát is el kívánták ismerni, hiszen a szabályozási feladatok és teendők a korábbinál sokkal fontosabbak lettek a 2007 utáni pénzügyi zavarok ismeretében. Jean Tirole korábban foglalkozott magyar vonatkozású témákkal is, például a privatizációval még 1990-1991-ben – jegyezte meg Bod Péter Ákos.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top