Close

A víz ma már nemzetbiztonsági kérdés

 Jászfényszaru, 2014. október 8., szerda (MTI) – A víz ma már nemcsak gazdasági, társadalmi, egészségügyi, szociális és környezetvédelmi, hanem nemzetbiztonsági kérdés is – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán az S-Metalltech 98 Kft. új üzemének átadási ünnepségén Jászfényszarun.
Az államfő az ivóvízszűrő anyagokat gyártó cég 200 millió forintból kialakított gyártó- és kutató-fejlesztő bázisának megnyitása alkalmából kijelentette: mindannyian egyetérthetünk azzal a céllal, hogy 2015. június 30-ra minden magyar ember egészséges, arzénmentes ivóvízhez jusson hazánk egész területén. Hozzátette, hogy ehhez a kormány, az önkormányzatok, a vállalkozók és a tudósok hatékony együttműködésére van szükség.
Áder János emlékeztetett: globális probléma, hogy a Földet borító „irgalmatlan mennyiségű” víz mindössze 2,5 százaléka iható, ennek pedig 80 százaléka jég. Az iparosítás, a mezőgazdasági fejlődése és a népesség növekedése miatt világszerte egyre komolyabb gondot jelent az ivóvíz-ellátás. Sokkoló adatnak nevezte az agrár- és ipari vízfelhasználás azon számait, melyek szerint egy hordó olaj finomításához 7000 liter, míg egy autó előállításához 148 ezer liter vizet használnak fel, miközben egyetlen kilónyi marhahús 15 ezer liter víz felhasználásával állítható elő.
Utalt arra, hogy míg bolygónk népessége rövid idő alatt megháromszorozódott, a rendelkezésünkre álló víz mennyisége ugyanannyi, mint 2 milliárd éve. Ahol pedig van elegendő víz, ott is szennyezett – húzta alá a köztársasági elnök jelezve: néhány évtizede még Magyarországon is 1,5 millió ember nem tudott megfelelő minőségű, arzénmentes vizet fogyasztani és ma is vannak olyan települések, ahol nem megfelelő a víz minősége.
Áder János reményét fejezte ki, hogy az S-Metalltech 98 Kft. új technológiájának alkalmazásával a szakma és tudományosság hazai képviselői egy több évtizedes probléma megoldása mellett „belépőjegyet váltanak” ahhoz is, hogy segítséget nyújthassanak a világ hasonló kihívások előtt álló, más országainak. Az eseményen Szalay András ügyvezető elmondta, hogy a fejlesztést 56 millió forintos pályázati támogatás segítségével, közel 150 millió forint kedvezményes kamatozású beruházási hitelből valósították meg. A 450 négyzetméter alapterületű üzemben japán technológiával és számos magyar innovációval bór-, fluor-, jód- és arzénmentesítő szűrőanyagokat állítanak elő, melyek átlagos élettartama 7-8 év. Elmondta, hogy a cég nem a hagyományos víztisztítási technológiák kiváltására, hanem kiegészítésére törekszik. A jelenleg napi 400 liter szűróanyag gyártására méretezett gyártósorral felszerelt üzem a hazai és külföldi – elsősorban a társaság vietnami, bangladesi, koreai és tajvani tárgyalásaitól remélt – megrendelések növekedése esetén akár duplájára bővíthető – tette hozzá. Győriné Czeglédi Márta, Jászfényszaru független polgármestere kijelentette: a város gazdaságfejlesztésében egyedülálló az S-Metalltech 98 Kft. betelepülése, mely a helyi ipari park első kutató-fejlesztő cége. Tájékoztatása szerint a park 100 hektáros területén ma 20 vállalkozás mintegy 3000 embernek ad munkát. Jelezte: a település az itteni vállalkozások működését segítve az elmúlt 4 évben 34 humán-infrastruktúra fejlesztéssel kapcsolatos projektet valósított meg 2,6 milliárd forint összértékben. Emellett az ipari parkot működtető társaság 2015 elejére egymilliárd forintból 6 műhelyt, 15 irodát, valamint rekreációs teret és multifunkcionális csarnokot épít kis- és középvállalkozások számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top