Close

Kínaiak tízmillióinak telt utazással az utóbbi egy hét

{jcomments on}A tavalyi évhez képest megugrott a külföldre kiránduló kínaiak száma, miközben némileg mérséklődött a belföldi utak iránti kereslet növekedése az „aranyhéten” – erről árulkodnak a nemzeti ünnephez kapcsolódó egyhetes munkaszünet idegenforgalmi statisztikái, amelyekből szerdán idézett a kínai média.
Az „aranyhét” legkedveltebb külföldi célországai Dél-Korea, Thaiföld és Japán voltak, de sokan megfordultak Hongkongban, Makaóban és Tajvanon is – tájékoztatott az országos turisztikai hivatal. Hongkongot a hónap első hat napján 970 ezren keresték fel, 5,4 százalékkal többen, mint a tavalyi nemzeti ünnepi szabadság idején. Makaóban ugyanebben az időszakban több mint 752 ezren jártak, míg Tajvanra 26 700-an jutottak el, 50 százalékkal többen, mint a tavalyi aranyhéten.
Kína legnagyobb légitársasága, a China Southern arról számolt be, hogy a külföldi országokba tartó utasaik száma az ünnep alatt 20 százalékkal megugrott, míg a hazai forgalmuk 4 százalékos emelkedést mutatott. A légitársaságok országosan 8,15 millió utast regisztráltak, a legtöbben október elsején voltak a levegőben Kína felett: 1,25 millióan. A vasutak az egy hét során körülbelül 68 millió embert szállítottak, csaknem 500 mentesítő szerelvényt állítottak be.
A belföldi turistalátványosságok helyszínein azért idén is rekordok dőltek meg és a közösségi médiában keringő fényképek szerint helyenként – így például a főváros közeli Nagy Fal szakaszon, vagy a tengerek élővilágát bemutató sanghaji akváriumban – csak a tömeg sodrásával tudott haladni a bámészkodó látogató.
A 124 vizsgált hazai turistacélpontnál múlt szerdától e hét szerdáig 31,7 millió ember fordult meg, alig 3,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, ugyanebben az időszakban. A belépőjegyekre fordított összeg 2,4 százalékkal csökkent az idén, alig érte el az 1,6 milliárd jüant (63,2 milliárd forintot).
Szerdán a kereskedelmi minisztérium is közölte az „aranyhét” statisztikáit, amelyekből kiderült, hogy a fogyasztás 12,1 százalékkal bővült ebben az időszakban, míg tavaly ez a szám 13,6 százalék volt. Elemzők szerint ez is a lassuló gazdasági növekedés jele. Az egy hétig tartó nemzeti ünnep minden évben a Kínai Népköztársaság kikiáltásának napjával, október 1-jével veszi kezdetét. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top