Close

Folytatódik a dégi Festetics-kastély történeti parkjának rekonstrukciója

Budapest, 2014. október 6., hétfő (MTI) – Folytatódik a dégi Festetics-kastély történeti parkjának rekonstrukciója: a kivitelezési szerződést hétfőn írta alá a Forster Központ székházában Sághi Attila elnök, Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója és a kivitelező Vértes-Út Kft. ügyvezetője, Patányi Gergely – közölte a Forster Központ az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Forster Központ vagyonkezelésében lévő dégi Festetics-kastély parkja Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertje. Idén nyáron zárult le az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert pályázati finanszírozásból 2012-ben kezdődött helyreállítás I. üteme, amelyben eredeti, 19. századi formájában újult meg a mintegy 300 hektáros kastélypark egyik legfontosabb része, a Parktó és környezete. 
Az összesen mintegy 1,8 km hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából több mint 40 ezer köbméter iszapot kotortak ki. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető faszerkezetű gyalogoshíd és további  négy híd. Fák százainak és cserjék ezreinek ültetése, idős faegyedek ápolása és több kilométer sétány újjáépítése egészítette ki a munkákat.
A II. és a III. ütemmel – amelynek támogatási összege összesen 540 millió forint – folytatódik az angolkert helyreállítása. A három projekt együttes célja, hogy történetileg hiteles formában állítsa helyre a park kiterjedt vízrendszerét. A cél, hogy a csaknem másfél kilométer hosszú, 11,3 hektár területű úgynevezett Szerpentin-tóból kikotorják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott 127 ezer köbméternyi anyagot, rekonstruálják a partvonalat és rendezzék az áradásokat meggátló csatornarendszert. 
A II. ütem magában foglalja az Alsó és Felső Szerpentin-tó teljes kikotrását, a két tószakaszt elválasztó vízszintszabályozó műtárgy rekonstrukcióját. A projekt részeként megújul a Szerpentin-tó parti sávjának értékes növényegyedekben gazdag zöldfelülete is.
A III. ütemben tervezik a Festetics-sírdomb körüli tó és a déli árapasztó-csatorna teljes kikotrását, a sírdomb fölötti vízkormányzó műtárgy, valamint a sírdomb körüli tavon és a Kislángi árapasztó-csatornán átvezető gyalogoshidak rekonstrukcióját. A projektek részeként megújul az érintett vízfelületek gyepes parti sávja, valamint a Szerpentin-tó északnyugati oldalán a sírdombig vezető sétaút is. Az egyedülálló tórendszer partvonalainak rekonstrukciója történeti kutatás alapján, műemlékileg hiteles módon valósul meg. A közelmúltig elbozótosodott növénysávban álló, rendkívül értékes történeti fák megőrzése szintén fontos cél.
A látogatók számára tájékoztató és növényismertető jeltáblák, digitális látványterv, kiadványok készülnek, valamint a kastélyban található kiállítás bővítése valósulhat meg ismeretterjesztő film vetítésével, illetve interaktív kiállítási makett bemutatásával.

A vízi és nedves élőhelyek megőrzésével, létrehozásával, illetve helyreállításával a projekt sokat tesz a természeti értékek védelméért. Hozzájárul továbbá a kastélypark térszerkezetének helyreállításához, az eredeti látványkapcsolatok visszaállításához is, amely – tekintettel a park mintegy 300 hektáros méretére – további ütemekben valósulhat meg a maga teljességében.
A 2015 őszére elkészülő munkák az eredetileg 300 hektár kiterjedésű történeti kastélypark teljes rekonstrukciójának első nagy lépését és egyúttal a legnagyobb volumenű kerthelyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta – hangsúlyozzák a közleményben.    A projektek gazdája a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, konzorciumi partnere a VADEX Mezőföldi Zrt. és Dég Község Önkormányzata.
 
 
 
 
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top