Close

Meghalt a szegedi börtönben a Kenéz Imrét halálra gázoló osztrák férfi

Az osztrák külügyminisztérium az APA osztrák hírügynökség érdeklődésére szombaton megerősítette a magyar sajtóban megjelent híreket, hogy előző este a szegedi börtönben meghalt az a férfi, akit két éve Hummer terepjárójával halálra gázolt egy magyar motoros rendőrt.


„A magyar hatóságok értesítettek bennünket a halálesetről. A hozzátartozókat tájékoztatást kaptak” – mondta az osztrák külügyminisztérium szóvivője Bécsben. Részletek egyelőre nem ismertek, az ügy vizsgálata folyamatban van – tette hozzá a hírügynökség.

Előzőleg a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) azt közölte, hogy rosszul lett és meghalt egy nem jogerősen elítélt fogvatartott a Szegedi Fegyház és Börtön II. számú objektumában.

A BvOP sajtóirodájának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a felügyeletnek a fogvatartott zárkatársai jelezték, hogy a férfi péntek este 19 óra 39 perckor elvesztette eszméletét. A börtön ápolója azonnal megkezdte a férfi ellátását, ezt a kiérkező mentőszolgálat munkatársai folytatták, a fogvatartott életét azonban nem sikerült megmenteniük.

A rendőrség első helyszíni vizsgálata kizárta az idegenkezűséget, a halálesetet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják. A büntetés-végrehajtás a haláleset körülményeinek feltárására vizsgálatot indított.

A Hír 24 több forrásból is úgy értesült, hogy a férfi vélhetően öngyilkos lett.

A Szegedi Törvényszék idén szeptember 25-én első fokon tizenöt év fegyházbüntetést szabott ki a korábban 15 alkalommal büntetett, 36 esztendős, autószerelő végzettségű Thomas Robert Bindbergerre.

A bíróság hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

Az ítélet szerint a férfi 2012. október 11-én Hummer terepjárójával három másik járművel konvojban a 43-as úton a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartott. A vádlott megpróbált leszorítani az útról egy traffipaxos rendőrautót, amelyből a konvoj egyik tagját bemérték. A rendőr segítséget kért két motoros rendőrjárőrtől, akik igyekeztek megállítani a Hummert. A vádlott az egyik megkülönböztető jelzést használó motorost is megkísérelte leszorítani, neki is ütközött terepjárójával a rendőr járművének.

A rendőrjárőr célzott lövéseket adott le a terepjáró kerekeire. A járőr társa, Kenéz Imre Apátfalva belterületén – hogy megállásra bírja a férfit – motorkerékpárjával keresztbe állt a terepjáró előtt. A vádlott előbb megállt, majd egy hirtelen gázadással elindult, és elütötte a járőrt.

A rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben elhunyt.

A vádlottat az áldozat járőrtársa próbálta megfékezni, a férfi azonban késsel támadt rá, majd igyekezett megszerezni a sérült rendőr fegyverét is. A vádlottat végül – csaknem negyedóra alatt – egy civil közreműködésével sikerült legyűrni, a rendőr többször is használta fegyverét, ennek következtében a férfi súlyosan megsérült.

Az elhunyt rendőrt, Kenéz Imrét Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és posztumusz hadnaggyá nevezte ki. Temetésén sok száz kollégája és barátja búcsúzott tőle, díszsírhelyét halála első évfordulóján avatták föl.

MTI, Válasz.hu nyomán Hegedűs Gyula Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top