Close

Batthyány Örökségközpont létesül Körmenden

Körmend, 2014. október 9., csütörtök (MTI) – Mintegy 800 millió forint uniós támogatással Batthyány Örökségközpontot hoznak létre Körmenden a család nevét viselő kastélyban, a beruházás kezdetét szimbolizáló időkapszulát csütörtökön helyezték el.

Az örökségközpont méltó emléket állít a Batthyány-család tevékenységének és emellett nagymértékben növeli a város turisztikai vonzerejét is – mondta Zsigmondné Vitályos Eszter Zsuzsanna, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a projekt nyitórendezvényén, Körmenden. 
Hozzáfűzte: a Nyugat-Dunántúl kiemelkedő szerepet játszik az országról kialakuló kép formálásában, hiszen a külföldiek nagy része itt szerzi meg az első benyomásait. Kiemelte, hogy a Batthyány Örökségközpont létrejöttével tovább bővül a régió kulturális és turisztikai kínálata. 
Beszélt arról is, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós pályázati időszakban kulcskérdés a turisztikai kínálat emelése, kiemelt jelentőségű a kormány számára az ágazat, amelyre következő költségvetési időszakban 250-300 milliárd forint jut. A legfőbb cél annak elérése, hogy a turizmus versenyképessége alapján Magyarország a világ első harminc országa között legyen – jegyezte meg. 
Bebes István, Körmend polgármestere az MTI-nek elmondta: a következő hetekben átadják a munkaterületet és megkezdődik az építkezés. A tervek szerint a Batthyány Örökségközpontot a jövő év nyarán adják át.

 
A belsőépítészeti átalakításkor olyan tereket alakítanak ki, amelyek a színházi előadások mellett alkalmasak lesznek a helyi termékek bemutatására is. A kastélyban lehetővé válik a helyi történelmi korszakok – köztük a Batthyány-kultusz – bemutatása. Helyi és térségi alkotók munkából nyílnak majd kiállítások.
Az impozáns épületegyüttes egykori lovardájában fogadóhelyiségek, látogatókat kiszolgáló részek, interaktív információs pontok, vetítőterem és a gyógyító gasztronómia termékeit felvonultató helyi termékeket kóstoltató és forgalmazó Liktárium kap helyet. 
Felújítják a műemlék épület külső homlokzatát és kicserélik a tetőt, valamint a nyílászárókat is. 
Körmend turisztikai vonzerejét alapvetően meghatározza a Batthyány-Strattmann-kastély, amely az ország öt legjelentősebb kastélya közé sorolható.
 
 
MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top