Close

Nobel-díj – Amikor a Nobel-díj családban marad

Stockholm, 2014. október 6., hétfő (MTI) – Az elismerés 1901 óta íródó történetében May-Britt és Edvard Moser az ötödik házaspár, amelynek mindkét tagja Nobel-díjat kapott. A norvég pár az agykutatás terén elért eredményeiért megosztva veheti át a 2014-es orvosi kitüntetést egykori tanárával, az amerikai-brit John O’Keefe-vel.

A Nobel-díjas házaspárok sorát Pierre és Marie Curie nyitotta 1903-ban, amikor megkapták a fizika területén odaítélt elismerést.

Marie Curie 1911-ben megkapta a kémiai díjat is. 1935-ben a házaspár lánya, Irene és annak férje, Frédéric Joliot-Curie lett kémiai Nobel-díjas. Irene az egyetlen Nobel-díjas, akinek mindkét szülője részesült a kitüntetésben.
A Joliot-Curie házaspárt 1947-ben az amerikai Carl és Gerty Cori követte orvosi-élettani kategóriában.
1974-ben a svéd Gunnar Myrdal vehette át a közgazdasági emlékérmet, míg felesége, Alva Myrdal nyolc évvel később, 1982-ben a békedíjjal gazdagodott.
A Nobel-díj történetében az is többször előfordult, hogy apák és fiúk kapták meg az elismerést.
A brit Joseph Thomson 1906-ban lett Nobel-díjas fizikus, fia, George Paget Thomson 1937-ben kapott Nobel-díjat, ugyancsak a fizika terén elért eredményeiért. 
1915-ben a brit William Henry Bragg és fia, William Lawrence Bragg kapta a fizikai kitüntetést.
Niels Bohr dán tudós 1922-ben gazdagodott Nobel-díjjal, amelyet aztán fia, Aage Bohr is megkapott 1975-ben. Mindkettőjüket a fizika kategóriájában díjazták. 
1924-ben Manne Siegbahn svéd tudós kapta a fizikai Nobel-díjat, míg fia, Kai M. Siegbahn 1981-ben részesült az elismerésben ugyanebben a tudományágban. 
A német születésű svéd biokémikus, Hans von Euler-Chelpin 1929-ben kémiai Nobel-díjat, fia, Ulf von Euler 1970-ben orvosi Nobel-díjat vehetett át. Fordítva alakult ez a Kornberg családban: az amerikai Arthur Kornberg 1959-ben orvosi, fia, Roger Kornberg 2006-ban kémiai Nobel-díjat kapott.
Olyan is előfordult, hogy testvérek lettek Nobel-díjasok: Jan Tinbergen 1969-ben közgazdasági díjban részesült – Ragnar Frisch-sel ő volt a díj első kitüntetettje -, fivére, Nikolaas Tinbergen orvosi Nobel-díjat kapott 1973-ban.
A Raman családban is két Nobel-díjas volt: 1930-ban C.V. Raman részesült fizikai Nobel-díjban, amelyet ugyanebben a kategóriában unokaöccse, Szubrahmanjan Csandrasekhar is megkapott 1980-ban.
MTI 
   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top