Close

Rekordlátogatottságot hozott az I. Építészeti Nemzeti Szalon

Csaknem 25 ezren látták a kortárs magyar építőművészet eredményeit bemutató I. Építészeti Nemzeti Szalont a Műcsarnokban; a rendezvény ezzel az intézmény utóbbi éveinek leglátogatottabb tárlata lett.

    Június 4. és szeptember 7. között a közönség több mint 200 épület és tervezői révén kapott ízelítőt napjaink és a közelmúlt magyar építészetének legjavából maketteken, óriásfotókon, filmeken, terveken és egyéb műalkotásokon keresztül, valamint dokumentációk bemutatásával – mondta el az MTI-nek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére és támogatásával létrejött kiállításról Kucsera Tamás Gergely, az akadémia főtitkára.
    A kortárs magyar építészet változatosságát bemutatni kívánó kiállítás olyan tematikus egységek mentén reprezentálta az elmúlt 15 év magyar építészeinek munkáit, mint az újornamentika és díszítőhagyomány, az újragondolt épületek, a mérnök-építészeti létesítmények, az építészet kapcsolata a belsőépítészettel és a társművészetekkel, a főépítészek víziói, de hangsúlyos szerepet kap a tájépítészet és az építészoktatás is.
    Kucsera Tamás Gergely kiemelte: a Szegő György által rendezett tárlathoz számos szakmai beszélgetés, tárlatvezetés, koncert, színházi előadás és családi program, összesen 40 kísérőrendezvény kapcsolódott, a múzeumpedagógiai foglalkozásokon pedig mintegy 300 diák vett részt.
    A 100 százalék kreativitás alcímmel megrendezett kiállításhoz egy több mint 500 oldalas magyar-angol nyelvű katalógus is megjelent, amely felöleli a tárlaton megjelenő épületek és építészeti teljesítmények teljességét, áttekintve így a hazai építészet közelmúltját.
    A főtitkár értékelése szerint mind a közönségsiker, mind a szakmai visszhang igazolta a nemzeti szalonok koncepcióját, így jövőre a magyar képzőművészet, 2016-ban az iparművészet mutatkozhat be, rá egy évre pedig a fotóművészeti nemzeti szalon kap helyet a Műcsarnokban.
    Ezt követően a tervek szerint ismét a magyar építőművészet mutatkozhat be nemzeti szalon keretében, természetesen már más koncepcióban, mint idén, hiszen ez az első ilyen rendezvény volt – jegyezte meg Kucsera Tamás Gergely.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top