Close

,,Békévé oldja az emlékezés” – köztéri kiállítás

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Centropa-val és a Holokauszt Emlékközponttal együttműködésben köztéri kiállítást készített ,,Békévé oldja az emlékezés” címmel. Megnyitója 2014. április 17-én volt a Corvin téren, a Hagyományok Háza előtt. A kiállítás szeptember 12-e és 19-e között ismét látható a Madách téren, az Európai Zsidó Kultúra Napja keretében.
 

A Hagyományok Háza Baráti Körének leírása a kiállításról:
 
,,Fényképeket válogattunk, amelyeken zsidó és keresztény emberek láthatók közösen: szántanak, csépelnek, varrnak, piacoznak, operálnak, zenélnek, sportolnak elvegyülve egymással.  A felvételek azt mutatják, hogy az úgynevezett hétköznapi, kis emberek megfértek egymással. A 20. század első évtizedeiben még lehetett együtt munkálkodva élni és dolgozni – amíg hagyta a történelem és a politika.
 
 
A Hagyományok Háza tevékenységi körének megfelelően főleg néprajzi témájú fotókat állítunk ki.  A hagyományos paraszti munka ábrázolásából viszonylag keveset találtunk; ha készültek is nagyobb számban ilyen felvételek, azok a vidéki zsidósággal együtt nagyrészt elpusztultak. A tanultabb, módosabb emberek szívesebben örökítik meg magukat, érthetően ebből a körből maradt fenn több kép. A képeken még jól tanulmányozhatók a régi paraszti-vidéki világ jellegzetességei: láthatjuk a hagyományos eszközöket, ruházatot, életmódot. A megörökített események egy része ugyanakkor a változásokról ad hírt: a paraszti munka évszázados eszközeit ekkortájt kezdik felváltani az egyre modernebb gépek, a vándorkereskedők és vándorköszörűsök világát felváltják az egyre több gyári árut tartó üzletek.
 
 
A képeken nagyon különböző élethelyzetű embereket látunk, lehetnek szegények és gazdagok, fiatalok és öregek, lelkesek vagy megtörtek, magányosak vagy családosak, hívők vagy asszimiláltak. Egy közös bennük: magyar állampolgárok voltak.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top