Close

Etyeki sajtútállomás – legelőtől a sajtkészítésig

A Magyar Sajtúthálózat újabb állomása nyílt meg a Budapesthez közeli Etyeken. Az Újhegyi dűlőn, a Gasztro-sétányon egy romos sváb présházat újítottak fel, ahol sajtokat kóstolhatunk, megismerkedhetünk a hagyományos sajtkészítés lépéseivel, vajat köpülhetünk és pusztabusztúrával bejárhatjuk a környéket is.

A bemutató üzemben a látogatók egy félnapos program keretében megtekinthetik a sajtkészítés folyamatát, annak különféle fázisait, a kapcsolódó tevékenységekkel együtt, kezdve a legelőtől. Amíg a sajt formába kerül, a sajtútállomásról induló pusztabusszal tett kiránduláson a bájos dimbes-dombos környék látképeiben is gyönyörködhetnek.
Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója az előzményekről elmondta, az ötlet az etyeki állomásról két éve született. Olyan műhelyt akartak működtetni, ahol az ideérkező vendég kiváló minőségű sajtot talál, saját szemével láthatja a 300 literes rézüstben történő sajtkészítést, amikor is nyílt láng felett 250 liter tejből előállítják a 22-25 kilogrammos, hosszú (egyéves) érlelésű hegyisajtot, a cég csúcstermékét. Emellett egyéb sajtféleségek is készülnek, így a félkemény trappista sajt is, friss gomolyasajtok különféle ízesítéssel, továbbá a hathónapos érlelésű sajtok is.
Közben a pusztabusz, ami nem egyéb, mint egy traktor vontatta, ponyvával lefedett marhaszállító, kényelmes fapados ülésekkel berendezve, elviszi a látogatókat az Ödön-majorba, ahol az ezernél több tehén található. A kirándulás nagy élmény lehet az állatot közelről sohasem látott városi gyerekeknek. Meg lehet tekinteni a fejőházat, az üszőtelepeket, az ellő-elővárakoztatót, valamint a gyógyfüves legelőket. Ez utóbbi hét részre van felosztva, és mindegyiken 7-10 napig legelészik az „ide irányított” tehenek csoportja. Gyógynövényként többek között izsópot, cickafarkot, keskenylevelű lándzsás útifüvet fogyasztanak, de a kaprot is megeszik. A zsályát viszont kerülik.
Az állatok fekete-tarka Holstein fríz fajtájúak, mivel ezek a legjobb tejelők, a világ tejtermelésének 70 százalékát ezek adják. A napi 25 ezer liter tejből 4 ezer litert dolgoznak fel. Az állománynak évi 800-as szaporulata van.
Etyek Ófalu részén keresztül visszatérve az érdeklődők láthatják, amint a sajtmester a rézüstből kiemeli a sajtalapanyagot (alvadékot) és formába helyezi.
A Sajtkészítők Egyesülete a borutak mintájára dolgozta ki a Magyar Sajtúthálózatot, a helyi termékek népszerűsítésére. A Palóc Sajtút első állomása Szentén nyílt meg, és szeptember 1-től várja a látogatókat.  
Etyek szép pincesora mellett a Korda filmstúdió látogatóközpontja is beiktatható egy családi kirándulás programjába. Most hétvégén, szeptember 6-7-én pedig az Őszi Etyeki Pikniket tartják, amikor is már a sajtútállomás is fogadja vendégeit.
Szöveg és kép: Bognár Mária                                                                                                     

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top