Close

Feltörték a kémbiztosnak hitt okostelefont is

Nagy pofont kapott a BlackPhone, az egyik amerikai titkosszolgálat, az NSA lehallgatási botránya után kifejlesztett, és kémbiztosnak hitt okostelefon. Az egyik hacker, Justin Case Twitter-üzenetben tudatta a BlackHat, az év legfontosabb informatikai találkozójának résztvevőivel, hogy sikerrel törte fel az új készülék biztonsági rendszerét.

A BlackPhone gyorsan reagált, és kijavította a biztonsági hibát – az adb parancssorának eszközében -, de a baj már megtörtént, mert azóta megrendült a terminálba vetett bizalom. A hírrel egy időben a Kaspersky is figyelmeztetett a BlackPhone alkalmazásainak használatára, mivel nem telepítették fel a terminálra, ezért nem kis kockázatokat rejtenek más alkalmazások letöltései. Még akkor is, ha ehhez a Google Playt használják. Ezért a cég szakértői szerint jobb, ha a felhasználók óvatosak, és észben tartják, milyen kockázatokat rejt magában, ha mégis így tesznek.
Január közepén még úgy harangozták be az új terméket – amit végül február 24-én, a barcelonai Mobil World Congress alkalmából mutattak be -, hogy biztosan véd a kormányok figyelő szemeitől, de a kíváncsi hackerektől is.
A terméken az amerikai Silent Circle és a spanyol Geeksphone cég évekig dolgozott, és még jóval azelőtt, hogy Edward Snowden kiszivárogtatta volna az NSA titkait. Mike Janke, a Silent Circle vezetője szerint az egész világból érdeklődtek a termék iránt, mert összesen 72 ország használ az NSA-éhoz hasonló lehallgatórendszert. Janke még januárban leszögezte, hogy nem létezik 100 százalékig biztonságos telefon, de ezen a készüléken nagyon sokat dolgoztak, hogy megvédjék a felhasználók magánéletét.

SOBIESKI TAMÁS
(El Economista – Spanyolország)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top