Close

Elhunyt Valerij Kubaszov

79 éves korában elhunyt Valerij Kubaszov volt szovjet űrhajós, aki 1980-ban a Szojuz-36 űrhajó parancsnokaként együtt repült Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal.
A neves kozmonauta haláláról az űreszközök gyártásával foglalkozó orosz vállalat, az RKK Enyergija számolt be. A közlés szerint Kubaszov szerdán halt meg.

Valerij Kubaszov 1935. január 7-én született a Moszkvához közeli Vlagyimir régióban. Ő volt a 18. szovjet űrhajós, 1966-ban került be a szovjet kozmonauták közé.

Először 1969 októberében repült az űrbe a Szojuz-6 fedélzeti mérnökeként. Az utazás során Kubaszov és társa világon elsőként végzett fémhegesztést az űrben, a súlytalanság körülményei között a kijevi Paton intézetben készített eszközzel. Valerij Kubaszovnak jutott az a feladat is, hogy Alekszej Leonovval együtt 1975-ben a világon elsőként vegyen részt külföldi űreszközök, az orosz Szojuz-19 és az amerikai Apolló-űrhajók összekapcsolásában.

A szovjet űrrepülés nagy alakjával teljesíthette küldetését Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós. Kubaszov és Farkas Bertalan 1980. május 26-án a Szojuz-36 űrhajóval indult Bajkonurról a Szaljut-6 űrállomásra, ahonnét június 3-án tértek vissza a Földre.

Kubaszov a közös magyar-szovjet űrrepülést követően megkapta a legmagasabb adományozható magyar kitüntetést, a Magyar Népköztársaság Hőse címet, hazájában kétszer a Szovjetunió hőse címmel ismerték el, háromszor megkapta a Lenin-rendet, és számos más magas szovjet és külföldi állami kitüntetéssel ismerték el. Az űrhajós búcsúztatása február 22-én lesz.

„Mély megrendüléssel értesültem arról, hogy Valerij Kubaszov orosz űrhajós, barátom és egykori parancsnokom eltávozott az élők sorából. Űrhajósként és emberként is mindmáig büszke vagyok arra, hogy vele és az ő parancsnoksága alatt tehettem első magyarként űrutazást” – fogalmazott Farkas Bertalan.

Az MTI-nek elmondta: „Nagyszerű, fantasztikus ember volt. Szakmai, baráti, családi szempontból is hihetetlenül szerencsés lehettem, hogy őt kaptam parancsnokul. Tavaly ősszel együtt ebédeltünk Moszkvában, a lakásán, arra készültünk, hogyan fogjuk a közös űrrepülésünk 35. évfordulóját megünnepelni”.

Valerij Kubaszov szakmailag rendkívül felkészült, azonban nehezen megközelíthető és meggyőzhető, racionális ember volt. Szakmaiságát igazolta, hogy az első nemzetközi űrutazás alkalmával orosz részről  ő utazott együtt az amerikai űrhajósokkal – méltatta egykori parancsnokát Farkas Bertalan.

Mint fogalmazott, az orosz kozmonautát a világ szinte minden országában és kontinensén ismerték és tisztelték emberileg és űrhajósként is. Magyarországon sokszor járt, minden útján a magyar emberek szeretete és tisztelete kísérte, ő pedig – a két Szovjetunió Hőse kitüntetése mellett – mindig büszkén viselte a Magyar Népköztársaság Hőse érdemrendet is.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top