Close

Daruünnep a Hortobágyon

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, címer állata. A késő őszi daruvonulás pedig a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma.

Október közepén-végén az Európa északi mocsaraiban fészkelő darvak az észak-afrikai telelőterületekre tartva egy-másfél hónapra minden évben megállnak pihenni Hortobágy pusztákkal övezett nagy tavain. Itt-tartózkodásuk alatt a százezernyi madár naponta kétszer látványosan szárnyra kel: hajnalban a táplálkozóterületekre repülnek, este pedig visszatérnek a tavi éjszakázóhelyekre. A darvak a sekély vízben állva alszanak. A fekete felhőként elhúzó darvak krúgatása, a fiókák sipító hangja a naplementében páratlan élmény.  
A daruvonulás időszakának kiemelt eseménye a daruünnep, október 19-20-án.  A HNP Látogatóközpontjából induló programok között szerepel a hajnali darules kisvonattal a halastavaknál, nappali darutúra a darvak táplálkozó helyeire saját autóval, kerékpárral, esti darubehúzás megtekintése szakvezető kíséretében kisvasúttal vagy saját autóval. Lesz biovásár és kulturális programok, a gyerekeknek pedig népi játékok és kézműves foglalkozások.
Szöveg és kép: Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top