Close

Az újra felfedezett köles

A köles reneszánsza címmel egész napos konferencia népszerűsíti e méltatlanul feledésbe merült gabonát október 25-én a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karának Alkotmány utca
9-11. alatti épületében. A rendezvényt, amely a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSz), az Ómagyar Kultúra Baráti Társaság és a BGF szakmai együttműködésével valósul meg, ételbemutató és ételkóstoló kíséri.

A rendezvény célja, elősegíteni fogyasztási szokásaink megváltozását, hogy a köles újra népszerű legyen a gyermek- és közétkeztetésben, a vendéglátásban, a cukrászatban, a pékségekben, a háztartásokban és a sörgyártásban. Egyetemi, főiskolai tanárok, kutatók tartanak előadásokat a köles magyarországi történetéről, termesztéséről, malomipari feldolgozásáról és élettani hatásairól. Az ételbemutatón kölessel készült ételeket, süteményeket és köleses sört lehet megkóstolni. Az ételeket az idén 40 éves Tanyacsárda szakácsmestere, Garaczi János, a kölestortát feltalálója, Zila László mestercukrász, a kenyereket Ollé Sándor pékmester készíti, a köleses sört pedig gyártója, Szilágyi András szolgáltatja.
Október 26-án  pedig a Millenárison a Magyar Vidék Napja keretében,  a Vidéki Mustra  piacon karcagi fordított köleskását lehet kóstolni a FATOSz standon. A kóstolóknak a FATOSz köles recepteket tartalmazó receptajánlóval kedveskedik.
A kölest, az egyik legősibb termesztett gabonafélét Kínából származtatják, és kb. 10 000 éves múltja van. Az ókori és középkori Magyarország egyik legfontosabb gabonája volt. A kölesből sokféle étel (kenyér, lepény, kása-étel), készült, és nem csak a szegények eledele volt. Sörszerű italt is készítettek belőle. Visszaszorulását az egyéb kultúrnövények, mint a kukorica, a burgonya, rizs és a kenyérgabonák megjelenése idézte elő. Mindazonáltal az emberiség egyharmadának még ma is a köles az alapélelme. Hazánkban rövid érésideje miatt másodvetésként, a tavaszi növények tönkremenetele esetén vagy másodgabonák aratása után elvetve még beérik.  
Élettani hatásai kivételesek: a köles az egyetlen gabonafélénk, amely a teljes értékű fehérjék mellett hét aminosavat is tartalmaz, és lúgos kémhatású. Mellette szól az is, hogy az egyik legkönnyebben és leggyorsabban elkészíthető gabonánk.  Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású, késleleti az öregedési folyamatot.  Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, ezzel karbantartja az érfalat.
Szöveg és kép: Bognár Mária        

                                       

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top