Close

Arzénes töltött káposzta

„Mondogatni kezdték, hogy felesége töltött káposztában adta be neki az arzénadagot” (Jász-Nagykun-Szolnokmegyei Lapok 1929. október. 27.)


***

A tiszazugi arzénmérgezések számokban című írás részletes áttekintést ad az arzénügyben hozott ítéletekről: „A múlt év Péter-Pál napján jött napfényre a mérgezési bűnügy. Negyvenhárom embert tartóztattak le összesen Nagyréven, Tiszakürtön és Nagykörűben a csendőrök. Ezek közül tizenegyet szabadon eresztettek, mert vagy ártatlanok voltak, vagy nem sikerült ellenük elegendő bizonyítékot beszereznie az ügyészségnek. A többiek közül Pápai Jánosné megőrült a fogházban, három pedig öngyilkos lett: Fazekas Gyuláné, aki a bűnszövetkezet irányítója volt, özvegy Sülye Dénesné és P. Kis Istvánné, ezért őket nem vonhatta felelősségre az igazságszolgáltatás. Negyvenöt hullát exhumáltak a nyomozást megindító névtelen levelek alapján és mindben találtak arzént, 41 esetben pedig a halál oka kizárólag arzénmérgezés volt az országos bírósági vegyész véleménye szerint. Huszonnyolc vádlott ellen adott ki vádiratot a szolnoki ügyészség és 12 főtárgyaláson tárgyalták le az arzénügyet. A huszonnyolc vádlott közül csak kettő volt férfi, a többi nő. Mindegyik szülőjét, apósát, férjét, vadházastársát vagy gyermekét tette el láb alól. A 12 főtárgyaláson 6 halálos ítélet hangzott el: Lipka Pálné, Kardos Mihályné, Cser Lajosné, akit utóbb a Tábla jogerősen felmentett, Szabó Lászlóné, Csordás Bálintné és V. Takács Lajosné felett, 8 életfogytiglani fegyház: Köteles Istvánné, Sebestyén Bálintné, Holyba Károlyné, Varga Gyuláné, özvegy Majzik Józsefné, Madarász József, Szabó László és Beke Mihályné felett, 2 tizenöt évi fegyház: Csabai Gyuláné, aki már meghalt a fogházban és Pápai Jánosné felett, 1 tízévi fegyház Fazekas Mária, a bábaasszony, F. Gyuláné Oláh Zsuzsi leánya felett, 2 nyolcévi fegyház: Madarász Józsefné és Cser Lajosné számára, 1 ötévi fegyház: Nagy Károlyné részére, 6 felmentés: Takács Sándorné, Földvári Károlyné, Földvári Sándorné, Józsa Antalné, Rabb Lászlóné és B. Takács Lajosné számára. Két esetben az ügyész a tárgyaláson elejtette a vádat: Balog Józsefné és Murányi Zsigmondné ellen”. (Jász-Nagykun-Szolnokmegyei Lapok 1930. október 26-i cikke)

Összegezve a tiszazugi arzénügyben az első halálos ítéletet Kardos Mihálynéra szabták ki 1930 januárjában, majd egy évvel később végrehajtották az ítéletet. Szintén kivégezték Szabó Lászlónét és Csordás Bálintnét. Nekik 1931. június 21-én került a nyakukba a hurok. V. Takács Lajosné esetében idős kora miatt (72 év) nem hajtották végre az ítéletet, helyette életfogytiglan tartó szabadságvesztést kapott. Vele együtt ítélkeztek Beke Mihályné ügyében is, aki 15 év fegyházat kapott. Pápai Jánosnét azért nem lehetett elítélni, mert az eljárás ideje alatt megőrült. Végül a Szolnoki Törvényszéken, első fokon hat asszonyt ítéltek halálra, később ebből az eljárás során három ítélet enyhült, míg jogerősen heten (közöttük két férfi vádlott) kaptak életfogytiglani fegyházbüntetést. Négy asszonyt 15 évre, egyet nyolc évre ítéltek, két személlyel szemben ejtették a vádat. Összesen tíz személyt mentettek föl, mert nem sikerült bizonyítani bűnösségüket. Arra, hogy pontosan hány emberrel végeztek nehéz megmondani. Sok helyen 162 főt említenek, de ezek a „gyanús” halálesetek számát jelölik. A fenti cikkben említett bírósági vegyész megállapítása lehet helytálló.

A képen: a szolnoki fogház udvarán sétáló asszonyok.

Folytatása következik.

forrás: szeged.hir24.hu, kosakaroly.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top