Close

„Az év ökoturisztikai létesítménye 2013”

A Turizmus Világnapján adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban. Az év ökoturisztikai látogatóközpontja címet a soproni Ligneum, a Nyugat-magyarországi Egyetem látogatóközpontja nyerte. Második lett a kölkedi Fehér Gólya Múzeum, a harmadik helyen pedig a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont végzett.
A tanösvények közül a csopaki Pele-körút lett az első. A második helyezett a békéscsabai Lischka Lipót, a harmadik pedig az őriszentpéteri Rezgőnyár tanösvény lett.
A díjakat dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár és Denéné Tóth Marianna, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató adta át.
A Ligneum Látogatóközpontot a Nyugat-magyarországi Egyetem üzemelteti, az erdő és a fa csodálatos világát hozza a látogatók elé. A Fehér Gólya Múzeumot a Duna-Dráva Nemzeti Park működteti, és a gólyák életének megannyi titkát tárja az érdeklődők elé. A Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont a világűr, a Föld és Magyarország, illetve a Kárpát-medence vulkanizmusát ismerteti meg.   
A Pele-körút a kertvárosi lakókörnyezet élővilágát, a Lischka Lipót tanösvény a városi közparkok élőhely megóvó szerepét mutatja be, a Rezgőnyár tanösvénynek pedig az erdő és élővilága a témája. 
„Az év ökoturisztikai létesítménye” pályázatot közösen hívta életre a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt.. A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park-igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások) pályázhattak látogatóközpont és tanösvény kategóriákban.
Összesen 16 pályamunka érkezett az ország különböző tájairól. Az elbírálásnál fontos szempont volt, hogy mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, így pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, valamint a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is.  
Szöveg: Bognár Mária Fotó: Magyar Turizmus Zrt.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top