Close

A francia belügyminiszter szerint a romáknak haza kell térniük Romániába

Románia schengeni csatlakozása és a romániai romák franciaországi társadalmi integrációja olyan kérdések, amelyeket nem kellene tematizálni a francia választási kampány (a roma kérdés a jövő tavasszal esedékes francia helyhatósági választások egyik kiemelt témája a szerk.) során áll a román a külügyminisztériumnak a Mediafax (romániai) hírügynökség érdeklődésére megfogalmazott közleményében – olvasható a Transindex.ro romániai magyar portálon. 

A külügyi tárca véleménynyilvánításának apropóját az adta, hogy az utóbbi napokban több francia politikus is olyan nyilatkozatokat tett, amelyek érintették ezt a két témát. Manuel Valls belügyminiszter például többször is megismételte, hogy szerinte a romáknak haza kell térniük Romániába és Bulgáriába, mert többségük nem akar beilleszkedni a francia társadalomba, miután „az életmódjuk nagyon különbözik a miénktől”. A francia kormányszóvivő úgy nyilatkozott, Románia és Bulgária schengeni csatlakozásához „nem adottak a feltételek”. 
„A francia sajtóban megjelent véleményekkel ellentétben a romák társadalmi inklúziójának kérdése nem áll összefüggésben Románia schengeni csatlakozásának kérdésével. Úgy gondoljuk, hogy kívánatos lenne ezen kérdések tematizálásának elkerülése a választások küszöbén” – áll a román külügyminisztérium nyilatkozatában.
forrás: transindex.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top