Close

Más lesz a kávé íze?

Ez a legnegatívabb verzió, egy másik számítás szerint a termőterületnek „csak” a 80 százaléka válik a kávé számára elviselhetetlenné, egy harmadik forgatókönyv pedig a termőterületek 65 százalékát valószínűsíti alkalmatlannak 2080-ig – írja a brit The Tel

Az éghajlati változások miatt a jelenlegi termőterületek 99,7%-a alkalmatlanná válhat az arabica-cserje termesztésére – ezt állapították meg a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kertek szakértői legújabb tanulmányukban, amely a Public Library of Science ONE szaklapban jelent meg.

Ez a legnegatívabb verzió, egy másik számítás szerint a termőterületnek „csak” a 80 százaléka válik a kávé számára elviselhetetlenné, egy harmadik forgatókönyv pedig a termőterületek 65 százalékát valószínűsíti alkalmatlannak 2080-ig – írja a brit The Telegraph.
Az arabica-cserje vad (azaz eredeti, nem nemesített) változatai Etiópiában és Szudán egyes részein teremnek. A szakértők szerint ezért itt kellene új területeket kiszemelni a cserje nevelésére, csak így lehet megállítani a fajta kihalását.

Más lesz a kávé íze

A tanulmány szerint ha a Coffea arabica nem is hal ki, de a termésátlagok valószínűleg csökkenni fognak a klímaváltozás következtében, és a kávé íze is módosulhat.
Az arabica az egyike annak a kétféle cserjének, amelyből manapság az emberiség nagy része a kávéját nyeri. És a népszerűbb is, hiszen a világpiac 70 százalékát ez teszi ki, mármint a friss kávéeladásokban és a szupermarketekben. Az igénytelenebb, és főleg Görögországban, Törökországban kedvelt robusta cserjével szemben tehát az arabica a fontosabb.

Van, ahol már 2020-re ellehetetlenülhet a termesztés

Bizonyos területeken, például a Boma Plateau-n (fennsíkon), Dél-Szudánban már 2020-ra bekövetkezhet a legrosszabb verzió, elsősorban a virágzási arányból és a növények állapotából jutottak erre a következtetésre a brit kutatók. Az arabica ugyanis különleges körülmények között képes csak fennmaradni. Elsősorban a hőmérséklet számít, ugyanakkor az évszakokon belül is bizonyos sajátosságokra van szükség. Például az esős évszakban kellő átlaghőmérsékletet igényel ez a kávécserje.
Az [origo] 2010-es cikkében már beszámolt arról, hogy az elmúlt 25 év alatt a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékek felé tereli a kávétermelőket. A felföldi kávéfajtákat manapság a tengerszint felett 1200-1500 méterrel termelik. Az arabica számít a jobb alapanyagnak, de a robustánál kényesebb: igényli az egyenletes csapadékmennyiséget, a 15-24 Celsius fok közötti hőmérsékletet és a termékeny talajt. Ezt így együtt csak trópusi területeken lehet biztosítani, 900 méteres magasság fölött. További fontos szempont, hogy az arabica kávé cserje csak ebben a magasságban képes szaporodni.

Forrás: Origo 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top