Close

II. Kun Világtalálkozó

Szeptember 8-23. között tartják a Kunok II. Világtalálkozóját. A nyitóünnepség Karcagon, a Nagykunságban, a zárórendezvény Kunszentmiklóson, a Kiskunságban lesz. A kéthetes rendezvénysorozat a Kis- és a Nagykunság településeit, a Jászság és a Délvidék egyes helységeit érinti. Célja a kunok identitástudatának és hagyományainak megőrzése, ápolása. A kis- és nagykun települések összetartozását erősítő világtalálkozót háromévente rendezik meg.

 Az I. Kun Világtalálkozó 2009 szeptemberében volt, az 1239. évi betelepülés 770. évfordulójának tiszteletére. IV. Béla király az ország védelmének megerősítésére telepítette le a kunokat, főként a mai Nagykunság és Kiskunság területére. A kunok az évszázadok során magyarrá lettek, önálló nyelvüket feladták, kun identitásukat azonban ma is őrzik, és ápolják hagyományaikat.   

A találkozó nyitóünnepségén, Karcagon felolvassák a Kun Miatyánkot, majd beiktatják a nagykunkapitányt. Ezt követően felvonulnak az amerikai függetlenségi háború hőséről, Kováts Mihályról elnevezett huszárbandérium lovasai és a hagyományőrző kun lovasok is. A városi Múzeumparkban csikósok, őshonos kutyafajták bemutatója és lovasverseny idézi fel a kun hagyományokat.
Lesz még szüreti kavalkád, libafesztivál, néptáncosok találkozója, kézműves kiállítás, hagyományőrző nap a különböző helyszíneken. Könyvbemutató, fotókiállítás, íjászverseny egyaránt része lesz a rendezvénysorozatnak, sok egyéb mellett. Az eseményeket főzőversenyek, továbbá látványos felvonulások és vásárok is színesítik.  
A kiskun kapitányt Kunszálláson választják meg, a jászkun főkapitány megválasztására pedig a világtalálkozó zárónapján, szeptember 23-án kerül sor Kunszentmiklóson.

A találkozó részletes programja a www.kiskunfelegyhaza.hu/kunokvilagtalalkozoja oldalon ismerhető meg.

Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top