Close

Magyar Termék Nagydíj 2012

Immár 15. alkalommal adták át a Magyar Termék Nagydíj® kitüntetéseket, melyeket idén minden eddiginél több, összesen 53 pályázó 58 pályázata érdemelt ki. A pályázat célja idén is az, hogy elismerje és díjazza a kiváló minőségű Magyarországon gyártott, és forgalmazott termékeket, szolgáltatásokat, elősegítse a minőségtudatos szemléletet, valamint hogy a gyártók, termelők és szolgáltatók ösztönzésével emelje a fogyasztóvédelem általános szintjét. A díjazott termékek, szolgáltatások is alapját képezhetik annak az export offenzívának, mely hazánk gazdasági megerősödését célozza meg. A Magyar Termék Nagydíj® pályázat keretében először adták át a Kárpát-medencéért Nívódíjat, a Kárpát–medencei térség együttműködésének ösztönzéséért és a gazdasági kapcsolatok erősítéséért. Emellett első alkalommal pályázhattak önálló kategóriában a segítséggel élők életminőségének javítását szolgáló termékekkel és szolgáltatásokkal. A nyertesek, a hagyományhoz híven, a Parlament Felsőházi Termében vehették át a kitüntetéseket.

A Magyar Termék Nagydíj®, Magyarország legtekintélyesebb, önkéntes tanúsítási rendszere 15. alkalommal részesítette elismerésben azokat a hazánkban gyártott és forgalmazott termékeket és szolgáltatásokat, melyek pályázataik alapján megfeleltek a pályázati rendszer szigorú követelményeinek. Ez a civil kezdeményezésű minőségtanúsítási rendszer ma az egyetlen, nem szakma specifikus elismerés, melyre idén is a gazdaság egész területéről, nyilvános pályázat útján lehetett jelentkezni.

A Magyar Termék Nagydíj® pályázatot az INDUSTORG–VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a Magyar Export–Import Bank Zrt., a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. valamint a TÜV Rheinland InterCert Kft. írta ki és valósítja meg a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával.

A 15 esztendő alatt, 2012-ben született a legtöbb győztes pályázat, melyekkel együtt a megítélt Magyar Termék Nagydíjak® száma összesen 342-re emelkedett. Idén összesen 23 témakörben lehetett pályázatot benyújtani, melyek közül a legnagyobb arányban 30%-ban idén is az élelmiszeripar képviselői nyertek el nagydíjat. A díjazottak Magyarország 17 megyéjét képviselik, a nyertes pályázók 40%-a budapesti, 60%-a pedig vidéki székhellyel rendelkezik. A díjazottak 42%-a először pályázott a Magyar Termék Nagydíj® tanúsító védjegy  elnyerésére, azonban a kitüntetettek 58%-ának különböző termékei vagy szolgáltatásai korábban már elnyerték ezt a kitüntetés.

A Magyar Termék Nagydíj® kitüntetés szigorú követelményrendszerre épül. A pályázatokat több fordulón keresztül független, szakértőkből álló zsűri értékelte. A pályázati rendszer garanciája a díjazottak folyamatos utóellenőrzése.

Az ünnepélyes díjátadáson a rendezvény fővédnökeként Dr. Latorczai János, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke mondott köszöntő beszédet.

„Az olcsó, de rossz minőségű árukkal szemben a magyar gazdaság kitörési pontja a magas hozzáadott értékű és kvalifikált termékek, valamint szolgáltatások előállítása és exportja lehet” – mondta Dr. Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Termék Nagydíj fővédnöke. „A Magyar Termék Nagydíj® Védjegye – mint az európai regionális tanúsító védjegyek rendszerének fontos pillére – hathatós segítséget jelenthet a minőségi, magyar áruk exportja során. Azok a díjnyertes pályázók, akik nemcsak a hazai, hanem a külföldi piacokat is képesek voltak meghódítani az elmúlt években, meggyőzően igazolják a Magyar Termék Nagydíj® szükségességét és sikerességét. Örülök, mert a kezdetektől részt vehettem ebben az együttmunkálkodásban és büszke vagyok arra, hogy most Önökkel ünnepelhetem a Nagydíj fennállásának 15. évfordulóját” – tette hozzá.

Rövid tájékoztatójában Bencsik János, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottsága tagja, az Energetikai Albizottság Elnöke a Nemzeti alkalmazkodási stratégia jelentőségéről beszélt a nemzetközi munkamegosztásban.

Szabó Zsolt országgyűlési képviselő az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága Alelnöke rövid ismertetője a tanúsító védjegyek szerepe a gazdaság megerősödésében, a fogyasztók védelmében az aktív minőségpolitika eszközeiként címmel hangzott el.

„Hajlamosak vagyunk napi életünk során csak a kényelmi szempontokat figyelembe véve a legegyszerűbb módon kialakítani fogyasztási szokásainkat. Gyakran figyelmen kívül hagyunk olyan tényezőket, mint jó minőségben, hazai munkaerővel, magyar nyersanyagból előállított termékek és szolgáltatások vásárlása. A hazai gazdaság fejlesztése szempontjából van egy optimális termék és szolgáltatás összetétel, amely a magas minőségű haza termékek arányának erősítése révén elősegíti egy stabil gazdálkodáspolitika kialakítását. Ezt a folyamatot jelentősen erősíti az immáron 15 éves Magyar Termék Nagydíj. A Nagydíjhoz kapcsolódó értékteremtő gondolkodásmód, az adózási, foglalkoztatáspolitikai, szociális- és kultúrpolitikai összefüggéseken keresztül hat a mai magyar társadalom minden részletére és elősegíti a hagyományosan értékalapú magyar fogyasztóvédelem megerősítését.” – mondta Szabó Zsolt országgyűlési képviselő az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága Alelnöke.

A Nagydíjakat Bencsik János országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának tajga, az Energetikai Albizottság elnöke adta át.

A rangos eseményen a Magyar Termék Nagydíj® mellett külön elismeréseket is átnyújtottak. A Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Gazdaságért Nívódíj kitüntetettje Dr. Latorczai Jánostól vehette át a díjat, míg a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Innovációért Nívódíjat, a Magyar Termék Nagydíj® Klímabarát Termék Nívódíjat és a Magyar Termék Nagydíj® Kárpát-medencéért Nívódíjat Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottsága Alelnöke nyújtotta át. A Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Sajtókövete Nívódíjat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Főigazgatója adta át.

„Az, hogy idén minden eddiginél több díjat adtunk át, jelzi, hogy a vállalkozások törekszenek minőségi termékek és szolgáltatások előállítására,és ezt a fogyasztóik felé is közvetíteni szeretnék” – mondta Kiss Károlyné Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázati Iroda Ügyvivő Igazgatója. „Ez mindenképpen a magyar gazdaság erősödését vetíti elénk. Kitüntetettjeink nem csak büszkeségeink, hanem kisugárzói azoknak az értékeknek, amelyeket a magyar szürkeállomány hoz létre és alkalmasak az ország gazdasági sikereinek megvalósítására”– tette még hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top