Close

Karintia ékköve – a Millstatti-tó

Ausztriát alpesi tájai hagyományosan turista-paradicsommá teszik. Számtalan nevezetes helyszíne között azonban kevés olyan akad, ahol nemcsak a túrázás, a környező táj szépsége jelenti az egyedüli vonzerőt, hanem mindezekhez vízi élmények lehetősége is kapcsolódik, kiegészítve persze még helyi érdekességekkel, nevezetességekkel is. Ilyen a Millstatti-tó Karintia nyugati részén, Budapesttől 6 órányi autóútra.


Vadregényes tó

Az 588 méter magasan elterülő Millstatti-tó a „tartomány ékköve”. A többi alpesi tóhoz hasonlóan ez is az utolsó jégkorszakban, 12-15 ezer évvel ezelőtt keletkezett, gleccser által kivájt völgyben. A 12 km hosszú, 2 km széles, 141 m mély tó környezetében egyszerre van jelen az alpesi világ és egyfajta, mediterránt közelítő klíma: utóbbiról a tavasszal dúsan virágzó császárfák, örökzöld magnóliák tanúskodnak. A tavat a Nockberge Nemzeti Park hegyei, valamint a Milstatti Alpok csúcsai, a Goldeck és a Mirnock fogják körbe. Maga a tó alpesi viszonylatban meleg vízűnek számít, fürdeni is lehet benne. Horgászásra is van lehetőség, a helyszínen megváltott horgászjegy ellenében. A tavon csónakázni, kenuzni, szörfözni is lehet, és egyes tóparti települések között sétahajók is közlekednek. Az északi parton kastélyszerű szállodák, panziók sorakoznak, a déli part gyakorlatilag beépítetlen. A tó „fővárosa”, Millstatt egy kis idilli, 3-4 ezres városka. A tó körül nem tolonganak tömegek, így aki csendre, nyugalomra vágyik, azt is megtalálja itt.  

Kétkeréken a tó körül

Páratlan élmény a vállalkozó kedvűeknek a tó körüli 28 kilométeres
e-bike túra. Ezek a helyszínen bérelhető járművek elektromos rásegítéssel könnyítik meg a rajta ülő turista dolgát. Az út minden pontján a tónak és környékének más és más látványa tárul fel – a tavat közvetlenül övező szelídebb lankák fölött áttekintve a magasabb, nyáron is hófödte hegycsúcsokig.
Gyakorlott kerekező a tavat két óra alatt is megkerülheti, ajánlatos azonban ennél jóval több időt szánni rá, ha a látnivalókban is gyönyörködni kívánunk.
A tókerülő kerékpártúra útvonala a nyolc tóparti városka közül Seeboden, Millstatt és Döbriach településeken vezet keresztül, ahonnan a csodaszép déli parton halad tovább, és Egelsee (Egel-tó) mellett fordul vissza Seebodenbe. Aki mégis elszámítja magát és úgy véli, a teljes útvonal túl sok neki, az félútnál lerövidítheti: felszállhat a menetrend szerinti Pan Peter kerékpáros kompra.

Gyalogtúrák

A gyalogtúrázók számára számos turistautat építettek ki, ezek több Hüttét – hegyi vendégfogadót, parasztgazdaságot – ejtenek útba, ahol házias, jellegzetesen osztrák ízekkel várják a betérőket. Kedvelt célpontnak számít a közeli Mirnock 2110 méteres csúcsa, mely a Sternenbalkon (Csillagerkély)nevű kilátóhelyig és a Bergfried fogadóig mountainbike-kal is megközelíthető. A Csillagerkélyről a Hohe Tauerntől a zöld alpesi legelőkön át a napfényben csillogó Millstatti-tóig kalandozhat a tekintet.
A túrázók másik kedvelt úticélja a Millstatti Alpok, ahol május elejétől nagy foltokban virítanak– az itt is védelmet élvező – enciánnak harang alakú kék virágjai, és megcsodálhatjuk a hegyoldalakat néhol ellepő, itt Alpenrose néven ismert rhododendronokat, továbbá árnikát és sok, nálunk elő sem forduló növénykülönlegességet. Utunk során betérhetünk a Lammersdorf legelő alpesi kunyhójába, megkóstolhatjuk a tipikus karintiai fatányérost, az ottani sajtérlelőben készült sajtokat.

Helyi nevezetességek

A helyi nevezetességek közül megemlíthetjük a Radentheimben levő Granatiumot, vagyis gránátbányát. Itt van ugyanis Európa legnagyobb gránát-lelőhelye. Ebből a „szerelem kovakövének”, másként karbunkulusnak is nevezett, rubinvörös féldrágakőből még „bányászhatnak” is a látogatók egy elkerített falszakaszon, ahol védőszemüvegben, csákánnyal lepattinthatnak maguknak kisebb gránátdarabokat.
A festői Spittal an der Drau városkában a központban levő Porcia kastély, a Nyugati-Alpok egyik legjelentősebb és legszebb reneszánsz építménye a fő látványosság. A településen termál-élményfürdő is van.
A tó keleti végénél lévő Döbriachban a Sagamundo – Mesék Háza kínál az esős, túrázásra, kirándulásra alkalmatlan napokon alternatív programot, akár a tó névadó városa. A középkorban zarándokhelyként ismert Millstatt impozáns, ősrégi kolostora és temploma feltétlenül megtekintésre érdemes. Maga a városka is bebarangolásra csábít szűk, középkorias sikátoraival, utcácskáival, szép – és gondosan karban tartott – épületeivel, villáival.

Tipp: A tóhoz több napra érkezőknek jó bázisul szolgálhat Seeboden, ahol az olcsóbb szálláshelyektől a négycsillagos Kollers Hotel-ig mindenki megtalálhatja a pénztárcájához valót.
További infrormációk: www.millstaettersee.com

Szöveg: Bognár Mária , Kép: Kaernten Werbung, Bognár Mária

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top