Close

A T. rex gyilkos „mosolyát” elemezte egy kanadai paleontológus

A Tyrannosaurus rex életnagyságú modelljei láttán sokaknak elsősorban a „zsarnokgyík” hatalmas fogazata tűnik fel, egy kanadai paleontológus viszont az őshüllő gyilkos „mosolyát” elemezte.

Miriam Reichel, az Albertai Egyetem őslénykutatója a fogak teljesen nyilvánvaló méretbeli eltérései mellett felfedezte a recézett élek között mutatkozó különbségeket is – olvasható a The Science Daily (http://www.sciencedaily.com) tudományos hírportálon.

A paleontológus szemügyre vette a ragadozó Tyrannosauridae család összes ismert képviselőjének fogazatát, és arra a következtetésre jutott, hogy a T. rex fogai mutatták a legnagyobb morfológiai változékonyságot. A fogak „szakosodása” hatalmas előnyt biztosított a T. rex számára más dinoszauruszokkal szemben, az elemzés ugyanis kimutatta, hogy míg az elülső fogak ragadták meg és húzták a zsákmányt, az oldalsókra hárult, hogy átszúrják és kiszakítsák a hatalmas falatot. A hátsó fogak kettős feladatot végeztek: ezek darabolták és őrölték meg a húst, majd továbbították a táplálékot a nyelőcső felé.
   

 „A különböző recézett élek egyrészt lehetővé tették, hogy a T. rex rendkívül erős fogazatával átharapja és megrágja az izomzatot és a csontokat, másrészt elhelyezkedésüknek és dőlésszögüknek köszönhetően továbbították a tápcsatorna felé” – magyarázta Miriam Reichel, hozzátéve: a „zsarnokgyík” fogainak vizsgálata során meglepte, hogy ezek nem éles, tőrszerű képződmények voltak.
   

 „Meglehetősen széles, kerek, banánszerű fogakkal rendelkezett. Amennyiben lapos, késszerű alakjuk lett volna, könnyűszerrel kettétörhettek volna a kiszemelt zsákmány erőteljes védekezése során” – vélekedett a kanadai őslénykutató.
   

A kutatásról a The Canadian Journal of Earth Science című folyóiratban jelent meg részletes tanulmány.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top