Close

Kietlen és “rücskös” a Hold “sötét” oldala

Kietlen és “rücskös” a Hold “sötét” oldala, amelyet az év eleje óta égi kísérőnk körül keringő szondapáros, a GRAIL-ikrek kaptak lencsevégre.

A NASA 496 millió dolláros összköltségű projektje keretében a GRAIL-űrszondák (Gravity Recovery and Interior Laboratory) a Hold gravitációs terét és belső szerkezetét kutatják. A 30 másodperces videót a két műholdon oktatási céllal elhelyezett MoonKAM kamerával készítették – olvasható a SPACE.com (http://www.space.com) tudományos hírportálon.

“Kitűnő a felvétel minősége” – hangoztatta Maria Zuber, a GRAIL-projekt vezető kutatója.

A GRAIL-ikrek megmutatták a Hold “túlsó felét”, amelyet eddig csak az űrszondák, valamint az Apolló-program asztronautái láthatták. A videó megmutatja a Keleti-tengert, a 900 kilométer széles Mare Orientále-t, amely a kép alsó harmadában látható. Tőle balra, a felvétel közepe táján látható a 149 kilométer átmérőjű Drygalski-kráter, amelynek középpontjában egy csillag alakú képződmény van

A MoonKAM-projekt, amelyet Sally Ride, az első amerikai női asztronauta kezdeményezett, diákok ezreinek nyújt lehetőséget arra, hogy megjelöljék, mely képződményeket fényképezzék le számukra tanulmányozás céljából a GRAIL-szondák.

“Eddig 2500 iskola kapcsolódott be a programba. Reményeim szerint a projekt nagyon sok diák érdeklődését kelti fel a tudomány és a mérnöki pálya iránt” – hangsúlyozta Sally Ride, hozzátéve, hogy a diákok “megrendelésére” az első felvételek március közepén készülnek majd.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top