Close

Ötletek támogatókkal – Sorra nyílnak a közösségi finanszírozásra épülő internetes oldalak Magyarországon

Több olyan internetes oldal kezdte meg működését az elmúlt időszakban Magyarországon, amely az úgynevezett közösségi finanszírozásra, a crowdfundingra épül.

Egy új internetes jelenségről van szó, amely világszerte mind nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és a művészi projektek megvalósításában. 2009 óta annyira divatos lett a modell, hogy számos kezdő vállalkozó és művész lát elindulási, bemutatkozási, befutási lehetőséget a közösségiprojekt-oldalakban.

Ez a finanszírozási forma bárkinek lehetőséget nyújt arra, hogy kreatív ötlete megvalósításához támogatókat találjon, legyen szó például könyvkiadásról, lemezmegjelentetésről, dokumentumfilmről, zenekari turnéról vagy új termék kifejlesztéséről. Az elképzelések bemutatatása, illetve a projektvázlatok alapján a felhasználók eldönthetik, hogy támogatják-e az ötletgazdákat. A közösségi oldalakon meghirdetett kezdeményezések sikere az ismerősök aktivitásán múlik, egy-egy jó elképzelése már néhány száz támogatóval is komoly sikert érhet el.

A másfél éve működő első hazai, nyílt közösségi innovációs műhelyt, a creativeselector.hu-t az amerikai indiegogo.com és a kickstarter.com mintájára fejlesztették ki – tájékoztatta az MTI-Presst a Creative Selector csapata. Üzleti partnerükkel, egy nagy bankkal kötöttek együttműködést, hogy a tranzakciók biztonságosabbak, gyorsabbak és olcsóbbak legyenek.

Az oldalon jelenleg négy ötlet megvalósításához keresnek támogatókat. Bioszappan-készítő segédkönyv, nők számára tervezett szék, kutyának és gazdájának való ékszer, illetve kiegészítő kollekció, valamint egy érdekes stresszkezelő eszköz, az úgynevezett Orditronic megvalósítását támogathatja az oldal közössége. (Az Ordotronicba teljes erővel beleordíthatunk, a külvilág nem hallja meg üvöltésünket.) 

Mozgósíthatja a civil támogatói szférát    

A január végén elindított indulj.be fejlesztői – közlésük szerint – a sikeresen működő amerikai kickstarter.com működési modelljét gondolták újra.

Az elmúlt három évben a Kickstarter már tízezer projektet valósított meg. A január közepétől működő magyar oldalra hetente több elképzelés jelentkezését várják. Az ötletek megvalósítását legkevesebb ötszáz forint adományösszeggel lehet támogatni. “Közel 300 lájkolónk mellett már majdnem 30-an támogattátok valamelyik projekt megvalósulását!” – olvasható a közösségi honlap facebookos oldalán.

A tervek között találhatunk több érdekességet, például az Őstermelő 2.0 elnevezésű mobilalkalmazást, amely a lokális vásárlási lehetőségeket adaptálja okostelefonra, vagy a fiatalokból álló Our Hostil metálzenekart, amely első stúdióalbumának elkészítéséhez várja az oldal közösségének segítségét.

Tavaly év végén Andrew G. Vajna védnökségével, a Magyar Telekom, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem támogatásával indult el a WEBSE – a websorozatok gyűjtőhelye. A szakmai közösségi finanszírozásra épülő oldal a filmek és a websorozatok megvalósítására gyűjt adományokat. A filmtámogatás összeomlása után sok hazai alkotó fordul a közösségi finanszírozás műfaja felé. A WEBSE közössége a sorozatok és a filmek támogatása mellett a média szakmai közösségi bázisának szerepét is be kívánja tölteni.

Ugyancsak januárban indult a kezdheted.hu. Az oldalon kilenc kategóriában lehet kreatív ötletekkel pályázni részletes projektleírással, megvalósítási ütemtervvel és költségvetéssel. Az elképzelések három lépcsős szűrőn mennek keresztül, aminek keretében a portál működtetői megvizsgálják például a kivitelezhetőséget, a projekthez kért összegnek és az adománygyűjtés idejének arányát. A honlapon egyszer használatos öltönyre, bárhol és bármikor Iphone-hoz csatlakoztatható nyomtatóra, közösségi tűzfalfelújításra és számos érdekes dolog megvalósítására adakozhat a közösség.

Miközben a gazdasági válság első hulláma óta a kultúrára szánt állami támogatások csökkentek, a crowdfunding módszerén alapuló rendszer mozgósíthatja és összefoghatja a civil támogatói szférát.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top