Close

A Föld körüli pályán ragadt Mars-szonda indításával tovább próbálkozik az orosz űrkutatási hivatal

Januárig kivár az orosz űrkutatási hivatal és tovább próbálkozik a Föld körüli pályán ragadt Fobosz-Grunt Mars-szonda beindításával – jelentették be hétfőn a kazahsztáni Bajkonurban.
    A Fobosz-Grunt (Phobos-Talaj) űrszonda megmentésére január elejéig megmarad az esély az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz vezetője szerint. Ha nem sikerül felvenni vele a kapcsolatot és elindítani a Mars felé, akkor a 13 és fél tonnás szerkezet el fog égni a sűrű légkörbe érve.  
    Vlagyimir Popovkin azt is elmondta a bajkonuri űrrepülőtéren tartott sajtótájékoztatóján, hogy a szonda jelenleg 200 kilométeres magasságban kering a Föld körül. Az atmoszférába akkor kezdhet zuhanni, amikor pályája 180 kilométeres magasságra csökken. A szondán 7 és fél tonna üzemanyag van, ami biztosan felrobban, amikor a szerkezet belép a légkörbe. Hozzátette, hogy a Mars felé december elejéig el tud indulni az űrszonda, amennyiben a szakembereknek sikerül felvenni a kapcsolatot az automatikával és egy új programmal beindítani a hajtóműveket.  
    Az orosz védelmi minisztérium űrellenőrző központjának munkatársai folyamatosan figyelik a Fobosz-Grunt mozgását – közölte az orosz űrhaderő sajtóosztályának munkatársa, Alekszej Zolotuhin. 
    A Fobosz-Grunt űrszondát szerdán lőtték fel Zenit hordozórakétával, de a szerkezet Föld körüli pályára állva nem válaszolt az irányító központ parancsaira, így a hajtóművek beindítása nem sikerült. Az eredeti tervek szerint az orosz űrszondának a Mars nagyobbik holdjára, a Phobosra kellett volna november 9-én elindulnia, hogy onnan talajmintákat hozzon és a 2 és fél éves út során értékes információkat gyűjtsön a vörös bolygóról és kísérőjéről.

 
A program körülbelül 5 milliárd rubelbe, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintba került.
 
Forrás:kkc/ksy MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top