Close

Fobosz-Grunt: Bajkonur nem tud kapcsolatot teremteni a Mars-szondával

Bajkonurnak eddig nem sikerült kapcsolatot teremteni a Fobosz-Grunt Mars-szondával – közölte csütörtökön az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz).
    A Roszkoszmosz szakemberei az este ismét megkísérlik felvenni az összeköttetést az űrszondával, amely Föld körüli pályán ragadt, miután nem indultak be hajtóművei, amelyek a Mars felé röpítették volna. Az éjszakai próbálkozások ugyan nem jártak sikerrel, de a szakemberek még látnak némi esélyt arra, hogy a szerkezet vezérlő berendezéseit elérjék.
    “Minden egyes fordulattal, amelyet a Föld körül megtesz, magasságából és sebességéből is veszít a szerkezet. Ezzel pedig nehezebbé válik a hajtóművek beindítása, ha egyáltalán újraéleszthetik az automatikát” – tájékoztattak az űrközpontban.
    Közben az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) szakemberei is bekapcsolódtak az eredetileg a Mars parányi holdját, a Foboszt megcélzó Fobosz-Grunt (Fobosz-Talaj) orosz űrszonda megmentésébe. “Az éjjel megállapodtunk az orosz űrkutatási hivatallal, hogy segítünk ebben a kritikus helyzetben. A munka már folyik” – jelentette be René Pischel.
    A Fobosz-Grunt szondát szerdán vitte fel az űrbe egy Zenit hordozórakéta, de a szakemberek nem tudták beindítani a hajtóművét, hogy bolygóközi pályára állítsák a szerkezetet. 15 év sikertelensége után az orosz Mars-programnak ez lett volna az első lehetősége, hogy értékes információkat szerezzenek a vörös bolygóról és annak útitársáról, a Foboszról.
    Szerdai közlések szerint az orosz szakembereknek három nap áll rendelkezésére, hogy megpróbálják beindítani a szonda hajtóművét – s ezzel útnak indítani a Fobosz-Gruntot a vörös bolygó felé -, mielőtt lemerülnének a szonda telepei.
    A Fobosz-Gruntnak az lenne a feladata, hogy talajmintákat hozzon a Földre a Mars kísérő holdjáról a Foboszról, s vizsgálatokat végezzen a vörös bolygóról és az azt kísérő égitestről.

    A szonda fedélzetén egy körülbelül 50 kilogrammos műszercsomagban húsz nemzetközi berendezés kapott helyet. Az űreszköz két fő egységből áll. Ez a 115 kilogrammos kínai keringőegység, a Jinghuo 1 (Yinghuo-1), valamint a kínai szondát a Marshoz juttató orosz Fobosz-Grunt.
 
Forrás:kkc/kigy MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top