Close

Az igazi bajforrás a készülékkel szemben ül – Laptopok, desktopok, szervizek

Ha valaki állandóan az ölében vagy folyamatosan az áramforrásra dugva tartja a laptopját, akkor alighanem abba a felhasználói csoportba tartozik, amelyik – számos tengerentúli szakértő szerint – az úgynevezett Picnic-meghibásodások legfőbb forrása. A “Picnic” a Problem in Chair Not in Computer (a probléma oka a székben található és nem a számítógépben) kifejezés rövidítése – azoknak az összefoglaló neve, akik tudatlanságuk miatt idéznek elő meghibásodást számítógépeikben, márpedig a szervizes szakemberek szerint az összes számítógép-javításnak legalább a fele ilyen okokra vezethető vissza.
Tudatlanság, figyelmetlenség
    
    “Egyszerűen hihetetlen, hogy tudatlansága miatt hány ember tesz kárt a számítógépében” – számolt be a jelenségről a The New York Times tudósítójának Derek Meister, a Geek Squad szakembere (a Geek Squad a Best Buy online támogatási és javítási szolgáltatása). 
    Klasszikus hiba például, hogy valaki az ölében tartva dolgozik a laptopján. A névvel ellentétben azonban – a “lap” jelentése angolul: öl – a laptopot sima, szilárd felületre fektetve kell használni. Ebben az esetben a gép a négy kis tappancsán áll – akár az íróasztalra, akár egy nagyobb könyvre helyezve -, a lényeg az, hogy a levegő szabadon áramolhat körülötte (a gép alatt is!). Ha viszont valaki a combján – vagy ami még rosszabb, egy kényelmes paplanba beágyazva – pihenteti a laptopját, elzárja a légbeömlő nyílásokat, és így megakadályozza, hogy a készülékben termelődő hő eltávozhasson. Az ilyen túlmelegedés az alkatrészek meghibásodásának egyik fő oka.
    Ha a laptop nem vízszintes felületen nyugszik, akkor a merevlemez érzékeny mechanikája sem képes megfelelő működésre. 
    Apropó, merevlemez! Járkálni sem ajánlatos laptoppal a kézben, miközben dolgozik a merevlemez, mert az olvasófej beleütközhet a meghajtóba, és megsérülhet az annak mágneses memóriáját alkotó törékeny és kényes anyag. Sok modern laptopba kerül ugyan giroszkóp, hogy leállítsa a merevlemezt, amikor mozgást érzékel, de ez néha nem történik meg elég gyorsan ahhoz, hogy megelőzhető legyen a károsodás.
    Nagyon sokan akadnak olyanok, akik egyszerűen csak lecsukják a laptop fedelét, és már hajítják is a gépet a táskába: eszükbe sem jut meggyőződni arról, hogy valóban leállt-e a merevlemez működése – mutat rá egy másik, veszélyes figyelmetlenségre Chris Kramer, egy számítástechnikai és elektronikai üzletlánc szervizrészlegének vezetője. Más szakemberekkel együtt ehelyett azt javasolja a felhasználóknak, hogy inkább kapcsolják “alvó” módba vagy “hibernálják” készüléküket, mielőtt lecsuknák a tetejét – azt feltételezve, hogy a merevlemez működése majd automatikusan leáll -, és még akkor is várjanak egy keveset, mert a gépnek az önellenőrző műveletekkel együtt egy-két másodpercre van szüksége ahhoz, hogy engedelmeskedni tudjon a parancsnak.

    Még ilyenkor is ajánlatos fülelni, hogy abbamaradt-e a merevlemez pörgése, illetve meggyőződni arról, hogy kialudt-e a merevlemez használatára figyelmeztető – gyártónként eltérő színű – jelzőfény.
    Bár a MacBook Airekhez hasonló szabvány szerinti laptopok tulajdonosainak – mivel számítógépük szilárdtest-meghajtóval készül – nem kell aggódniuk a rázkódások miatt bekövetkező sérülésektől, de nekik is biztosaknak kell lenniük abban, hogy laptopjuk alvó módba került, mielőtt beraknák a hordtáskába. Ellenkező esetben ugyanis a meghajtó tovább működhet, és végül a gép túlhevülését okozhatja.
    
Két vége van a tápkábelnek
    
    Egy másik jellemző hibaforrás, hogy a felhasználók folyamatosan az áramforrásra csatlakoztatva dolgoznak a laptopon. Vagyis – ahogy Kevin Dane, a Dell termékminőségért és megbízhatóságért felelős igazgatója fogalmazott – úgy használják, mintha az egy asztali gép volna. A folyamatos áramellátás csökkenti az akkumulátorok élettartamát, és teljesítménycsökkenést is eredményezhet. 
    Az akkumulátor – akár az emberi izomzat – egyszerűen “elsorvad”, ha nem használjuk. Elegendő ugyanakkor csupán heti két-három alkalommal leválasztani a laptopot a hálózati táplálásról, hogy megőrződjék az akkumulátor frissessége. Megjegyzendő viszont, hogy az sem használ az akkumulátornak, ha hagyjuk lemerülni, és utána csak sokára töltjük fel, ekkor ugyanis megváltozhat a benne lévő kémiai anyagok összetétele. Ha viszont gondosan használjuk, és nem tesszük ki szélsőséges hőmérsékleteknek, igen hosszú ideig használható marad – állítja M. Stanley Whittingham, a Binghamtoni Egyetem kémiaprofesszora.
    Amikor hálózati táplálásról akkumulátoros üzemmódra váltunk, a gyártók és a szervizszakemberek azt javasolják, hogy a konnektorból húzzuk ki a tápkábelt, és ne a laptophoz való csatlakozásánál: utóbbi esetben ugyanis könnyebben sérülhet mind a vezeték, mind pedig a laptopban lévő érintkezőtüske. Ja és persze ellenőrizzük, hogy a laptop ki van-e húzva a hálózatból, mielőtt nagy lendülettel elindulunk vele a szomszéd szobába…
    A szervizesek igen gyakran találkoznak sérült hálózati csatlakozókkal: a felhasználók kirángatják a vezetéket a gépből, megbotlanak benne; erőltetik, hogy az elérjen a túl messze lévő hálózati csatlakozóhoz, illetve túlzottan szűk helyre igyekeznek beszuszakolni a laptopot, és ekkor rongálódik meg a csatlakozó.
    Ennek következtében aztán a hálózati kábel néha már meg is szorul a házban, amikor pedig ez a kapcsolat sérül, a laptopok akkumulátorainak töltése hosszabb időt vehet igénybe, ha egyáltalán lehet még tölteni őket.
Évente egyszer: alapos portalanítás
    
    A por is okozhat problémát, bár ez gyakoribb a statikus asztali gépeknél – főként azoknál, amelyek környezetében háziállatok vagy dohányosok fordulnak elő, illetve ahol a padlószőnyeg gondoskodik a folyamatos porutánpótlásról.
 Akadt olyan eset is a szervizesek gyakorlatában, hogy fél centis por lepte az alkatrészeket (a felhasználó lassulásra panaszkodott). Rövid úton kiderült, hogy mindezért a szomszédságában működő iratmegsemmisítő a felelős, és egy alapos porszívózás után gond nélkül működött tovább a gép…
    A szakértők – különösen porszennyezett környezetben üzemelő készülékeknél – legalább évente egyszer javasolják az alapos portalanítást, de arra is felhívják a figyelmet, hogy soha se használjunk hagyományos háztartási tisztítószereket – még a számítógépek közelében sem! 
    A vegyi anyagok – a dohányfüsttel együtt – ugyanis beszivároghatnak az illesztések résein, és korróziót okozhatnak.
Még mindig “Indítsd újra!” a legjobb tanács
    
    Picnic-hiba szoftver útján is bekövetkezhet. Bár a legtöbb ember tudja, hogy nem szabad letölteni semmit sem gyanús forrásból, a szervizes szakemberek szerint sokan telepítenek víruskereső programokat új számítógépeikre, pedig azon már működik egy korábban – általában a gyártó által – installált is.
    Ilyenkor pedig – a háttérben futva – egyszerre két program igyekszik elvégezni ugyanazt a feladatot, a számítógép lelassul, működése pedig szaggatottá válik. Számos szakértő javasolja a felhasználóknak: legalább néhány naponta kapcsolják ki a gépeket, hogy a cache-ben és a rövid távú memóriában tárolt átmeneti adatok törlődjenek, indítsanak el rutin jellegű karbantartási műveleteket, és telepítsék, illetve frissítsék azokat a szoftvereket, amelyek a gép használata közben esetleg letöltődtek.
    Mindazonáltal a rejtélyes hibák ellen gyakran – még mindig – a számítógép újraindítása számít a legjobb módszernek. A technikai támogatással foglalkozó szakemberek nem véletlenül tanácsolják előszeretettel: az esetek zömében – senki sem érti igazán, miért, de – működik.
 
Forrás:pvj/krp MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások:
Shares
scroll to top