Close

Pálinkás Józsefet a Science Europe vezetőségébe választották be

Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét az új európai tudományos szervezet, a Science Europe (SE) tíztagú irányító testületének tagjává választották a pénteki alakuló ülésen Berlinben.
    A Science Europe az uniós tagországok kutatásokkal és kutatásfinanszírozásával foglalkozó nem kormányzati szervezeteit egyesíti. Az SE alakuló ülésen jelen volt Máire Geoghegan-Quinn, az Európai Bizottság kutatási, innovációs és tudományügyi biztosa, valamint Anette Schavan német oktatási és kutatásügyi miniszter – mondta el Pálinkás József telefoninterjúban az MTI-nek,

    „Ötvenegy szervezet volt jelen az alakuló ülésen, köztük olyan nagyságok, mint a Max Planck Társaság és a Helmholtz Társaság Németországból, vagy a Francia Országos Kutatási Tanács (CNRS), Angliát több kutatási szervezet is képviselte. További szervezeteket is felveszünk, de ez volt az az 51, amely minden tekintetben megfelelt a kritériumoknak, annak, hogy vagy kutatást finanszírozó, vagy kutatást végző szervezet és független a kormánytól. Ebben kizárólag kormányoktól független szervezetek vesznek részt. Magyarországról két szervezet, az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) és a Magyar Tudományos Akadémia kapott meghívást” – ismertette Pálinkás József.
    A Science Europe legfontosabb döntéshozó szerve a tíztagú irányító testület, amelynek elnöke Paul Boyle professzor, a brit Economic and Social Research Council vezetője. Az új szervezet székhelye Brüsszelben lesz és évi 2 millió eurós költségvetéssel működik majd.
    Az előzményekről  Pálinkás József elmondta, hogy korábban két szervezet képviselte az európai tudományos kutatóintézeteket és kutatási alapokat – a strasbourgi székhelyű European Science Foundation (ESF) és a European Heads of Research Councils (EUROHORCs). A Science Europe abból a célból jött létre, hogy a két szervezet, amelyeknek tagszervezetei közt nagyon sok azonos van, legjobb hagyományait továbbvigye. A szervezet lesz a meghatározó képviselője az európai tudományos kutatásnak, és így várhatóan annak véleményét és érdekeit is hathatósabban tudja képviselni. Az SE létrejöttével az EUROHORCs megszűnik, az ESF pedig csak a már futó projektjeit viszi tovább, ezek lezárultával néhány éven belül szintén megszűnik.
    „A Science Europe abban az értelemben jelent nagy előrelépést, hogy az európai tudományt művelők és a tudományt finanszírozók egységes szervezeteként jött létre. Ez nem volt mindig így, egyfajta rivalizálás volt a különböző szervezetek között. Immár egységesen képviselhetjük a tudomány érdekeit az Európai Unió döntéshozói és a nemzeti kormányok felé” – hangsúlyozta Pálinkás József.
     A szervezet programja három feladatra helyezi a hangsúlyt. Prioritást élveznek a felfedező kutatások, amelyeknek jelentős támogatást kell biztosítani, hiszen ezek képezik az innováció alapját. Másrészt a program a vállalati kutatások és az egyetemi akadémiai kutatások összhangját célozza.
    „A harmadik nagy feladatkör a nagy társadalmi kihívásokra adott tudományos válasz. Ez az energetikai kutatásoktól az ökológián át a társadalomtudományokig széles tematikát ölel fel. Mindez teljes összhangban van azzal, amit mi Magyarországon akarunk megvalósítani. Azt gondolom, hogy megkerülhetetlen tudományos szervezet jött létre, hiszen a Science Europe által egyesített tagszervezeteken keresztül valósul meg a kontinensünkön folyó kutatásoknak több mint 50 százaléka” – összegezte Pálinkás József.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top