Close

Folytatódik a feszes törvényhozási menetrend decemberig

Orbán Viktor kétórás előadásában határozott elismerését fejezte ki a frakció munkáját illetően, és megerősítette, hogy a törvényhozási tempó a december közepéig terjedő időszakban is folytatódni fog – tájékoztatta Lázár János a sajtó képviselőit a nyári ülésszak utolsó frakcióülése után.


A frakcióvezető hozzátette: a konkrét munka várhatóan szeptember 7-én egy háromnapos kihelyezett frakcióüléssel fog folytatódni, ahol általános politikai kérdések is szóba kerülnek, de emellett kitérnek majd az igazságszolgáltatás átalakítására, a választójogi törvényre, az oktatás és az egészségügy átalakításának kérdésire, a közösségi tömegközlekedés megreformálására és egy új földkódex megvalósítására is.

Orbán Viktor előadásában kitért az elmúlt egy-, és a Fidesz-frakció előtt álló három év feladataira is. Lázár János a részletekről szólva elmondta: 2010-ben a kormányfő rendkívül sokat foglalkozott az európai gazdasági helyzettel – Görögország, Olaszország és Spanyolország -, miközben hazánk a gazdasági csőd szélén állt, és innen kellett visszahúzni az országot, és stabilizálni a helyzetet. Ennek megvalósítása után Magyarországon egy teljes átalakítás zajlik, amelyre a kétharmad a Fideszt maximálisan kötelezi. 2011-ben az új rendszereknek a működőképességét kell kipróbálni, hogy 2013-ban egy konszolidált időszak mehessen végre, és 2014-ben meg kell próbálni ismét bizalmat kérni a választópolgároktól a folytatáshoz.

2010. május 14. óta 266 törvényt fogadott el az Országgyűlés, ebből 145-t javasolt a kormány és 121-t a parlamenti képviselők – jegyezte meg Lázár János, kiemelve: ez a számadat 2006-ban 192, 2002-ben 119, 1998-ban pedig 136 volt. Hozzáfűzte: amennyiben egy parlamenti képviselő ad be indítványt azzal éppen erősíti a parlamenti demokráciát. A frakcióülésen kitértek arra is, hogy a választójogi törvény vitájában az ellenzék semmilyen tárgyalásra nem hajlandó. Lázár János a magyar demokrácia szempontjából rendkívül veszélyesnek tartja, hogy az ellenzék szóba sem áll a Fidesszel ebben a kérdésben. Mi továbbra is kérjük a tárgyalásos lehetőséget – mondta.

Lázár kitért arra is, a szavai szerint megdöbbentő fejleményre, ami szerint az LMP, a Jobbik és az MSZP koalíció van kialakulóban, ahol a demokráciára való hivatkozással próbálnak meg a Fidesszel szemben összefogni. „Antidemokratikus az a megközelítés, mikor valaki parlamenti képviselőként kétségbe vonja a Fidesz többségi demokrácia elvét, és eközben közösséget vállal olyanokkal, akik nyíltan zsidóznak és cigányoznak heti rendszerességgel a parlamentben. Ha valami antidemokratikus, akkor ez az” – szögezte le Lázár.

 

Folytatás itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top