Close

Megkezdődött a vörösiszap károsultak házainak műszaki átadása

2010 október 04-én az egyik legnagyobb ökológiai következményekkel járó katasztrófa sújtotta Magyarországot, amikor egy magántulajdonban lévő vállalat, a Magyar Alumínium ZRt. területén az iszaptároló X. kazetta nyugati gátja átszakadt. A gátszakadás következtében 600-700 ezer m3 vörösiszap öntötte el  a Torna patakon keresztül Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket. 800 hektár földterületet árasztott el. A tározóház közeli falvak Devecser és Kolontár került a pusztítás középpontjába.

 

Az újjáépítési munkálatok szinte azonnal megkezdődtek a Baumit nagyvállalat segítségével. A Baumit már tavaly októberben mind vállalati szinten, mind az Építőipari Szolidaritási Platformon (ÉSZP) keresztül több mint 100 millió HUF értékű építőanyagot ajánlott fel. A cég a segélyáron kívül készpénzadományt is adott a Nemzeti Kármentő Alapba, illetve különböző segélyszervezetek számára.

A hosszú újjáépítési folyamat immár a végéhez közeleg: június elején, mintegy egy hónappal  a kormányrendeletben kitűzött határidő előtt elkezdték a károsultak házainak műszaki átadását, mely 109 téglaházat jelent összesen Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen. Az átadást követően a károsultak Kolontáron július elején, Devecserben pedig augusztus elején költözhetnekbe új lakásaikba.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top