Close

Az iPad felváltja a papírt a parlamentben?

Elképzelhető, hogy költséghatékonyság céljából a parlamenti képviselők ezentúl nem papírról olvassák majd fel beszédeiket. Más országokban már bevett szokás, hogy a költség kímélése, és a környezetvédelem érdekében a parlamentben iPadeket használnak.

Ausztráliában tesztelik a rendszert

Ausztráliában például már használják a parlament tagjai az iPadeket, de helyi wifihálózatra még nem tudnak velük csatlakozni, írja az Index. Ez azonban hamarosan változhat. Mostanában a helyi üzemeltető szervezet, a DPS teszteli a technológiát annak érdekében, hogy hamarosan csatlakozni lehessen a parlament wifihálózatára.

Magán a módszeren kívül a DPS emberei a biztonsági szinteket is tesztelik, hogy kiküszöbölhessék az ezen a téren adódó esetleges problémákat, mielőtt végleg bevezetnék a rendszert.

Alan Thompson, a DPS titkára szerint a december óta tartó próbaüzem kifejezetten sikeresnek mondható. Azt azonban, hogy mikor lehet majd ténylegesen használni az iPadeket, még nem tudta megmondani. Most is több szenátor, sőt maga a miniszterelnök is használja az eszközt a parlamentben, de ők egyelőre saját hálózatukhoz csatlakoznak.

A németeknél tavaly óta bevett gyakorlat

Németországban is egyre szívesebben használják az elektromos kütyüt a hagyományos papír helyett. Hivatalosan ez tavaly ősz óta lehetséges. Jimmy Schulz, a liberális FDP képviselője ugyanis akkor iPadről olvasta fel az egyik beszédét, ami az akkori szabályok szerint nem volt elfogadható. Ekkor összeült a Bundestag, és úgy döntöttek, hogy a jövőben engedélyezik az eszköz használatát.

Azóta a Bundestag tagjai beszédeiket papír helyett úgynevezett tábla-PC-kről, vagyis tablet-PC-kről is felolvashatják.

Teljesen azonban nem lazítottak a szabályokon a németek, továbbra sem engedélyezett olyan eszközök használata, amelyek zajt csaphatnak, így például billentyűzetet, mobiltelefont, illetve notebookokat.

Nálunk is vannak kezdeményezések

Magyarország is tervez hasonló beruházást. Egy nemrég ismertetett terv szerint a kormány 90 db iPadet szerezne be. Egyes források szerint a készülékeket darabonként 134 000 forintért rendelnék meg, kapacitásuk pedig 28 gigabájt lenne.

A kormány szerint az iPadek gyorsan visszahoznák az árukat, havonta ugyanis megközelítőleg 170 ezer forintot takarítanának meg, mivel az iPadek bevezetésével nem használnának annyi papírt, mint eddig. Szerintük ráadásul a döntéshozatal is hatékonyabbá válhat egy ilyen eszközzel.

Az iPad egy úgynevezett táblagép. A készüléket 2010 januárjában mutatták be, piacra azonban csak májusban dobták. Előfutára egyértelműen az iPhone volt, melyben már fellelhető néhány olyan funkció, amely az iPadre is jellemző. A piacra dobás időszakában ára 500 és 830dollár között mozgott, függően a tárhely nagyságától, illetve az internetezési lehetőségektől.

(Bombahir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top