Close

Az internet eltompítja az agyat?

Nicholas Carr, a technológiáról és kultúráról jegyzett anyagok népszerű szerzője szerint az internet eltompítja az agyat. Az amerikai író legújabb kötetében ír arról, hogy az internetezés nehezíti a koncentrációs képességet, s ezáltal a gondolkodást is.

 

Nicholas Carr legújabb kötete a The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brain, azaz A felszínesség: mit művel az internet az agyunkkal arról szól, hogy hogyan nehezíti meg a koncentrálást, s ezáltal a gondolkodást az internet használata. A kötet máris 50 ezer példányban kelt el az Egyesült Államokban.
Carr szerint a technológia csábításának ugyan nehéz ellenállni, azonban „itt az ideje megpróbálni”. Álláspontja szerint az információs technológia befolyásolja a gondolkodást, az érzelmeket, sőt, az agy szerkezetét is. Igaz ugyan, hogy a történelemben minden texhnológia megváltoztatta az emberek észjárását, azonban az internet Carr szerint kifejezetten veszélyes.

Az iró kötetében leírja, hogy 1980-ban tett szert első számítógépére, s az internetnek is lelkes használója volt az utóbbi évekig, azonban mint írja, zavaró változásokat észlelt. Egy szöuli konferencián beszélt arról, hogy elvesztette koncentrációs képességét. Mint mondta, bár látja a világháló előnyeit, azonban az ember hihetetlen sebességgel hatalmas mennyiségű információhoz jut, gyakoriak a megszakítások, a zavaró tényezők. Emellett az iró szerint a keresőmotorok csak rontanak a helyzeten, hiszen minden felhasználót ugyanazon forráshoz vezetnek el.
– Olyan gyorsan jutunk olyan sok információhoz, hogy állandó kognitív túlterhelés alatt vagyunk – fogalmazott Carr a közösségi oldalak kapcsán. – Elveszítjük képességünket arra, hogy megmondjuk, mi fontos és mi nem. Mindenáron csak új információt akarunk – tette hozzá.
Kiemelte azt is, hogy ezzel szemben egy könyv olvasása közben nincs semmi, ami megzavarhatja az egységet, csak a betűk vannak a lapon, ami segít abban, hogy az ember mélyen el tudjuk gondolkodni.

(Bombahir.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top